В някои ситуации за нас е важно да разберем как ни оценяват хората около нас. Нов бизнес, нов проект, нова книга или дори нов стил дрехи – на вас ви се иска да знаете мнението на другите, за да продължите напред. Често, вместо това ние получаваме неискрена похвала, безполезна за нас. Именно затова ще ви споделим тайните за разговорите на чисто.

Вие се страхувате от критика и не приемане на идеите ви? Хората не са склонни да разкриват истинското си мнение по няколко причини. На първо място, те се страхуват да не си развалят отношенията, второ, искат да ви подкрепят, и трето, сами не осъзнават, че лъжат.

„Невинната лъжа“ не е непременно нагла измама. На вас могат да ви предложат да коригирате някои подробности, без да казват недостатъците ви, които са били забелязани отстрани. Ще ви хвалят, скривайки истината, често с по-хладно отношение към вашето начинание. В резултат от този изблик на ентусиазъм е почти неизбежно да последва разочарование: тези, които не ви познават след това ще бъдат много по-малко емоционални в оценките си.

Разбира се, в нашия живот, виртуален и реален, има и „тролове“, които казват лоши неща, но тази статия се отнася за хората, които любезно се отнасят към вас и на които имате доверие. Как да  стигнете до честност във взаимоотношенията?

1) Приемайте критиката.

Неласкавите коментари разстройват, но ако искате да подобрите нещо, те могат да бъдат ценен инструмент. Не всички коментари са валидни и критиците също могат да грешат. Но ако вие дадете да се разбере, че сте в състояние да издържате на критиката без лоши чувства, вероятно  степента на искреност в другите ще се увеличи.

2) Задавайте правилните въпроси.

Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат да видите истината, дори под булото на ласкателство:

Кое не ви хареса (говоренето ми, продукта, новия вид)?

Какво трябва да направя проектът ми да стане най-добрият?

3) Четете между редовете.

Обърнете внимание на това, което се казва, обърнете внимание на детайлите, които не са споменати. Например, имате блог за готвене – готвят ли вашите приятели по вашите рецепти?

4) Публикувайте вашите идеи във форумите.

Форумите са начин да получите обратна връзка без личен контакт. Виртуалността освобождава: ако хората не ви харесват, те ще си кажат. Вие ще бъдете изправени пред липсата на тактичност, нетолерантност и стереотипно мислене. Но това е добре: светът няма да ви съжалява, така че „розовите очила“ само ще пречат на пътя към успеха.

5) Не се вглеждайте в думите, а в делата.

Ако ваш приятел или познат не иска да си купи или да препоръча ваш продукт, може би, той няма високо мнение за него.

6) Вземете под внимание резултатите, а не съветите на близките си.

По-добрите отзиви се дават от света като цяло, а не от групата от хора, близки до вас. Искате ли да знаете дали сте добър в писането? Започнете блог или публикувайте роман. Искате ли да узнаете дали хората го харесват? Започнете да го продавате в ограничено количество.

Вижте още: Ако използвате алуминиевото фолио, спрете веднага!

7) Намерете някой, който във всички случаи ще ви казва истината.

Вие имате избор. Решете от какво имате нужда – похвала или честност? Похвалата повишава настроението, когато резултатите не са толкова важни. Какъв е смисълът дали се продава вашия продукт, ако това хоби ви носи удоволствие? Когато за вас е важно постигането на целта, то  честната оценка е необходима. Тя не само удря върху самолюбието, но и ви научава да работите върху себе си.