Коледниче (Schlumbergera truncata) или „Коледен кактус“ е многогодишно стайно растение. Всички, които харесват красивоцъфтящите растения, ще се зарадват на изящните му цветове. Често е наричано „Коледарче“, защото винаги цъфти по Коледа. Растението „Коледниче“ изпълва дома с радост, хармония и добро настроение. Според народните вярвания Коледничето пази дома от зли сили, кавги и скандали.

Френският ботаник Шарл Льомер (1801-1871) дава името „Schlumbergera“ на този вид кактус през 1858 г., в чест на легендарния по това време френски колекционер и изследовател на кактуси Фредерик Шлумбергер.

Защо не цъфти понякога растението „Коледниче“, дори когато сме впрегнали всичките си усилия?

Най-честите причини за липсата на цветове при растежа на растението Коледниче

Липса на естествена светлина

От една страна, растението не обича пряката слънчева светлина, но от друга – липсата на такава се отразява негативно на способността му да цъфти. Ето защо, сляпото следване на указания за отглеждането му, които препоръчват „осигуряване на полусянка“ може да му попречат да разцъфне добре. Намерете „златната среда“ за оптимален растеж и изобилен цъфтеж.

Недостиг на хранителни вещества

Това растение е епифит и в природата расте при същите условия както орхидеите, затова то е неразривно свързано с естествените сезонни цикли на времето. Ето защо, в различни сезони от годината, то се нуждае от определени видове торове. Игнорирането на този факт води до спокоен растеж, без активен цъфтеж. Необходимо е да се подхрани растението преди цъфтежа с тор, предназначен специално за кактуси. Ако не разполагате под ръка с такъв тор, можете да използвате минерални торове.

Особености при поливане

Липсата на влага през лятото забавя развитието на растението „Коледниче“, което допълнително обезсмисля усилията на други фактори и грижи за растението. Да не забравяме, че това рестение представлява вид кактус и поради тази причина се нуждае от рядко, но обилно поливане със добавяне на микроелементи.

„Седене“ на едно място повече от пет години

Многократното цъфтене на растението без пресаждане напълно унищожава почвата, а кореновата му система престава да се развива. Влагата в долната част на „Коледничето“ е много важна за растението. Почвата, необходима за правилното му развитие трябва да се избира рехава и с добра водопропускливост.

Често пресаждане от място на място

Растението трудно възприема, дори завъртане на саксията около оста й, да не говорим за преместване без причина от едно място на друго. Ако на „Коледничето“ започнат да се показват първите цветни пъпки, то това може да се възприеме като сигнал, че е необходимо растението да се остави на мира. Допуска се завъртане на растението около оста си, но не много! Ако тази техника не се приложи, е възможно цветето да не се развие равномерно, което значително ще намали неговият декоративен ефект.

Голяма саксия

Кореновата система на растението „Коледниче“не заема много място, затова при пресаждането новата саксия или контейнер трябва да бъде малко по-голяма от предишната. По този начин допълнителното пространство ще осигури по-добър цъфтеж на Коледния кактус. Докато растението не усвои оптимално почвеното пространство в саксията, цъфтеж не чакайте!

Нарушаване на кореновата система

Неправилната грижа за растението, наличието на вредители в почвата и прилагането на неподходящи концентрирани торове не се отразяват по най-добрият начин на това цвете. Оклюмалият външен вид на растението показва най-ясно проблеми с корените на кактуса. Най-добрият изход от тази ситуация е да се извърши пресаждане по всичките му правила. Това ще задвижи цъфтенето и в бъдеще „Коледничето“ ще разцъфне в цялото си великолепие.

Грижи за растението

Подходяща светлина

За него най-подходяща е умерената светлина или полусянката. За тази осветеност идеално подхожда северната част на дома, където е достатъчно светло, но растението не е изложено на ярка слънчева светлина. Създаването на изкуствена сянка може да попречи на цъфтежа на растението, така че е важно да се запази естествената продължителност на осветеността през деня. През зимния сезон няма нужда от допълнителна осветеност – удължаването на нощния режим сигнализира на растението за образуване на пъпки.

Температурен режим

Като се има предвид, че растението произлиза от екваториалните гори на Бразилия, то спокойно понася редуващия се влажен прохладен климат с период на горещини. Но все пак се препоръчва през лятото да го поставите на сенчесто място, а през зимата да се гледа при температури в диапазона между 12-16°C. От началото на септември, когато започват да се образуват пъпките на растението, е необходимо постепенно намаляване на температурата на околния въздух.

Поливане

През летният период поливането на растението трябва да бъде по-често, отколкото през зимата. Не бива да допускаме прекомерен застой на влагата в саксията, така че се препоръчва „по-често, но по-малко като количество“ поливане (почвата трябва да изсъхва в промеждутъка между напояванията). Поливането трябва да се намали през месец септември и да се сведе до минимум през месец октомври.

Вижте ощеБанан – как да отглеждаме това тропическо растение у дома!

Почва

Като епифит, „Коледния кактус“ е привикнал да расте в пукнатините на кората и клоновете на дърветата, затова неговите корени се нуждаят от движение на въздуха. Саксията, в която се развива растението, задължително трябва да има дренажни отвори. На дъното на саксията се препоръчва да се поставят камъни (възможно е и чакъл, дървени въглища, парчета тухли). След това, в почвата могат да се добавят торф, речен пясък и натрошени дървени въглища (подходящи са и агроперлит и фино раздробени тухли).

Пресаждане

Достатъчно е да го направите веднъж на 2-3 години, в саксия малко по-голяма от предишната. По време на пресаждането е добре да се провери кореновата система и да се премахнат повредените части от корените. Останалите корени се промиват с топла вода, след което се изсушават. След смяната на „местопребиваване“, първите 3-5 дни растението не се полива (допуска се единствено пръскане с топла вода).

Подхранване

През есента е уместно да се подхрани почвата, като се третира няколко пъти с азотосъдържащ тор, за да се активизира растежа на младото растение. По-добре е да се откажем от торене, отколкото да предизвикваме по изкуствен път цъфтежа на растението в периода на покой. По време на цъфтежа, растението постепенно може да се подхранва с торове, в които не присъстват азотосъдържащи вещества.