НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отгледайте си истинска финикова палма от костилка на фурма!

Отгледайте си истинска финикова палма от костилка на фурма!

0
Отгледайте си истинска финикова палма от костилка на фурма!
Отгледайте си истинска финикова палма от костилка на фурма!

Финикова палма, на която истински да се радвате, можете да си отгледате в домашни условия без изкуствени торове и препарати. Красива финикова палма можете да си захванете от костилката на плода й. За целта отделете една от костилките на фурмите, с които понякога се глезите. Можете да ги откриете лесно в магазините, а и те са изключително богати на естествени захари, полезни минерални вещества и
микроелементи.

Има два начина за израстване на финикова палма от костилка на фурма.

Първият начин се състои в това, костилката от финиковата палма да се остави за няколко дни на въздух, така че тя да изсъхне добре. След това се залива с топла вода и се оставя така за едно денонощие. В резултат на това костилката трябва да набъбне. На следващия ден вземете подходящ малък контейнер или саксия и го напълнете с влажни дървени стърготини. В този контейнер, поставете набъбналата костилка, полейте я добре и сложете съда на топло. Следете състоянието на дървените стърготини: веднага след като те изсъхнат, трябва да бъдат леко навлажнени.

Отгледайте си истинска финикова палма от костилка на фурма!

След един месец от дървените стърготини трябва да се появи първият фиников кълн. Когато това се случи, изберете подходяща саксия с височина около 7 cм, напълнете я със смес от 4 части пясък, 2 части хумус, 2 части компост, 2 части торф и 1 част дървен въглен. Поставете в тази смес покълналата костилка.

Бъдете предпазливи, когато пресаждате разсада. Правете всичко внимателно, така че останките от костилката, които все още хранят зародиша, да не се откъснат от него.

И така, палмата започва да расте. Когато достигне 10 см височина, се пресажда в нова саксия. Не забравяйте, че финиковата палма не понася много добре разсаждането, затова бъдете изключително внимателни. Най-добрият начин е да преместите палмовото дърво заедно с цялата пръст в по-голяма саксия.

Когато е по-млада, финиковата палма трябва да се пресажда всяка година. Когато тя навърши пет години, необходимо е да се намали честотата на пресаждане и да се прави веднъж на всеки 2-3 години. С всяко следващо пресаждане увеличавайте количеството на торфената почва. След 15-годишна възраст палмата може да се пресажда веднъж на 5-6 години.

Изберете не толкова широка, а висока саксия, тъй като тази палма е с доста дълги корени.

Пазете финиковата палма от пряка слънчева светлина и частична сянка, осигурете й ярка разсеяна светлина. За да се развива короната й равномерно, трябва от време на време да се завърта. Следете горната част на последното младо листо да гледа не към прозореца, а към вътрешността на стаята.

Поливането на финиковата палма трябва да се извършва с престояла вода със стайна температура. Особено обилно поливане растението изисква през пролетта и лятото. С помощта на пулверизатор или влажна гъба навлажнявайте и листата на палмата. На всеки две седмици, трябва да се наторява със специална тор, а през лятото и пролетта – всяка седмица.

Вижте ощеОригинален метод за отглеждане на разсад в бутилка

Що се отнася до температурата, за оптималното развитие на палмата трябва да се поддържа топлинно ниво от 8-15° С през зимата и 18-20° С – през лятото. С настъпването на лятото е много полезно да се изнесе растението на чист въздух: на балкона или в градината. В този случай, изберете място защитено от вятъра. След като на растението се появят мъртви листа, веднага ги откъсвайте.

Вторият начин да израсте финикова палма от костилка – е като се направи малък разрез в средата на костилката. Това е необходимо, тъй като самата обвивка на костилката е доста твърда и зародишът не може да пробие през нея. След като направите това, поставете бъдещата палма във висока саксия със смес от обогатен хумус и отгоре покрийте с фолио.

Отгледайте си истинска финикова палма от костилка на фурма!

Необходимо е почвата да се поддържа постоянно влажна. Първата издънка ще се появи някъде след един месец и половина. Когато това се случи, продължете с грижите за растението по начина, описан по-горе.