Финикова палма, на която истински да се радвате, можете да си отгледате в домашни условия без изкуствени торове и препарати. Красива финикова палма можете да си захванете от костилката на плода й. За целта отделете една от костилките на фурмите, с които понякога се глезите. Можете да ги откриете лесно в магазините, а и те са изключително богати на естествени захари, полезни минерални вещества и
микроелементи.

Има два начина за израстване на финикова палма от костилка на фурма.

Първият начин се състои в това, костилката от финиковата палма да се остави за няколко дни на въздух, така че тя да изсъхне добре. След това се залива с топла вода и се оставя така за едно денонощие. В резултат на това костилката трябва да набъбне. На следващия ден вземете подходящ малък контейнер или саксия и го напълнете с влажни дървени стърготини. В този контейнер, поставете набъбналата костилка, полейте я добре и сложете съда на топло. Следете състоянието на дървените стърготини: веднага след като те изсъхнат, трябва да бъдат леко навлажнени.

След един месец от дървените стърготини трябва да се появи първият фиников кълн. Когато това се случи, изберете подходяща саксия с височина около 7 cм, напълнете я със смес от 4 части пясък, 2 части хумус, 2 части компост, 2 части торф и 1 част дървен въглен. Поставете в тази смес покълналата костилка.

Бъдете предпазливи, когато пресаждате разсада. Правете всичко внимателно, така че останките от костилката, които все още хранят зародиша, да не се откъснат от него.

И така, палмата започва да расте. Когато достигне 10 см височина, се пресажда в нова саксия. Не забравяйте, че финиковата палма не понася много добре разсаждането, затова бъдете изключително внимателни. Най-добрият начин е да преместите палмовото дърво заедно с цялата пръст в по-голяма саксия.

Когато е по-млада, финиковата палма трябва да се пресажда всяка година. Когато тя навърши пет години, необходимо е да се намали честотата на пресаждане и да се прави веднъж на всеки 2-3 години. С всяко следващо пресаждане увеличавайте количеството на торфената почва. След 15-годишна възраст палмата може да се пресажда веднъж на 5-6 години.

Изберете не толкова широка, а висока саксия, тъй като тази палма е с доста дълги корени.

Пазете финиковата палма от пряка слънчева светлина и частична сянка, осигурете й ярка разсеяна светлина. За да се развива короната й равномерно, трябва от време на време да се завърта. Следете горната част на последното младо листо да гледа не към прозореца, а към вътрешността на стаята.

Поливането на финиковата палма трябва да се извършва с престояла вода със стайна температура. Особено обилно поливане растението изисква през пролетта и лятото. С помощта на пулверизатор или влажна гъба навлажнявайте и листата на палмата. На всеки две седмици, трябва да се наторява със специална тор, а през лятото и пролетта – всяка седмица.

Вижте ощеОригинален метод за отглеждане на разсад в бутилка

Що се отнася до температурата, за оптималното развитие на палмата трябва да се поддържа топлинно ниво от 8-15° С през зимата и 18-20° С – през лятото. С настъпването на лятото е много полезно да се изнесе растението на чист въздух: на балкона или в градината. В този случай, изберете място защитено от вятъра. След като на растението се появят мъртви листа, веднага ги откъсвайте.

Вторият начин да израсте финикова палма от костилка – е като се направи малък разрез в средата на костилката. Това е необходимо, тъй като самата обвивка на костилката е доста твърда и зародишът не може да пробие през нея. След като направите това, поставете бъдещата палма във висока саксия със смес от обогатен хумус и отгоре покрийте с фолио.

Необходимо е почвата да се поддържа постоянно влажна. Първата издънка ще се появи някъде след един месец и половина. Когато това се случи, продължете с грижите за растението по начина, описан по-горе.