Повечето от вас със сигурност изхвърлят стария покълнал чесън.

Очевидно е, че това е огромна грешка, тъй като кълновете на чесъна съдържат много антиоксиданти, например алицин, както и голямо количество витамини и минерали. В този си вид чесънът е много по-полезен.

Ползите от покълналия чесън са:

Укрепва имунната система

Тъй като осигурява високо съдържание на антиоксиданти, покълналият чесън укрепва имунната система и предотвратява инфекции и простудни заболявания.

Здраво сърце

Покълналият чесън съдържа фитохимикали, които спират активността на канцерогените и също така подобряват функцията на ензимите, като по този начин предотвратяват образуването на тромби. Oтлаганията в кръвоносните съдове водят до инфаркт и сърдечно-съдови заболявания, а покълналият чесън ви предпазва от подобни животозастрашаващи болести.

Предпазва от инсулт

Чесънът изобилства от айони, които разширяват артериите и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Той също така е богат на фитохимикали, които инхибират образуването на кръвни съсиреци, образувани от химически вещества, и по този начин предотвратяват инсулт.

Хранително натравяне

Антиоксидантите в покълнал чесън борят вирусни и гъбични заболявания, помагат в случаи на хранително отравяне, успокояват спазми и диария, и предлагат голямо разнообразие от други ползи за здравето.

Профилактика срещу рак

Този здрав растителен продукт е богат на минерали, витамини и други хранителни вещества, поради което на практика предовратява щетите вследствие на свободните радикали.

Вижте още: Канелата е в основата на три мощни способа за редуциране на теглото

Покълването стимулира производството на фитохимикали, които защитават от развитието на злокачествени клетки и инхибират активността на канцерогените. Високото съдържание на антиоксиданти също така помага за предотвратяването на тази смъртоносна болест.

Предотвратява преждевременното стареене

Антиоксидантите в покълнал чесън могат ефективно да се борят със свободните радикали в организма и по този начин предотвратяват преждевременното стареене и бръчки.