Цветна градина в апартамента, която ухае на свежест и излъчва нежен аромат. Поглеждате към терасата и си представяте, че сте попаднали в цветен рай – около вас надничат красиви цветове, кое от кое по-прекрасни като багра и аромат!

Как да постигнем подобно очарование? Как нашите цветя да се запазят свежи и винаги да ни зареждат с настроение?

Тайната за разкошна стайна цветна градина е проста: Цветята трябва добре да се подхранват. Те също като нас хората, се нуждаят от определени хранителни вещества, особено ако дълго време преди това са били лишени от нужните им хранителни вещества. Но как да съставим правилното меню, като се имат предвид различните им вкусове?

Разкошна цветна градина в апартамента! Запомнете тези тайни!

Ето как правилно да се грижите за вашата цветна градина:

1. Почти всички растения обичат захар (а кактусите са най-големите любители на сладкото). Добре е преди поливане да поръсите с 1 чаена лъжичка захар (за саксия с диаметър около 10 см) повърхността на почвата или да полеете растението със сладка вода (1/2 чаена лъжичка захар на 1/2 чаша вода)

2. Добър ефект дава подхранването на цъфтящите видове с рициново масло (1 чаена лъжичка на 1 литър вода) по време на образуването на пъпките.

3. Много полезна за растенията е дървесната пепел – за подхранване и за предотвратяване на заболявания. За да се приготви разтвора залейте 1 супена лъжица пепел с 1 литър гореща вода и го оставете да престои 1 седмица, като от време на време го разбърквайте. Поливането с този разтвор се извършва един път на всеки 10 дни.

4. Растенията може да се поливат със следната настойка: Вземете кори от нарове или някой друг цитрусов плод. Залейте ги с вода и ги оставете да престоят през нощта. И това е всичко! Подхранващата настойка е готова за поливане!

5. Имунитетът на стайните растения се увеличава ако ги напръскате с разтвор на аспирин. Една таблетка се разтваря в един литър вода.

6. Разреден сок от алое също се отразява много добре на всички стайни растения. Необходимо е една чаена лъжичка сок, да се разреди в половин литър вода.

7. Фикусът може веднъж в месеца да се полива със сладка вода. На един литър вода се слага една чаена лъжичка захар. Листата на тези растения могат да се почистват с мляко. Това ще им придаде блясък и красота.

Вижте ощеПосяване на моркови без оредяване! Много лесен начин!

8. Гъбена настойка ще помогне на вашите растения да изглеждат здрави и красиви. Накиснете раздробени ядливи гъби във вода в съотношение 1:1. След едно денонощие излейте течността и отново залейте гъбите с вода. След още едно денонощие гъбената вода за поливане ще бъде готова.

9. На теменужките ще им хареса много следното подхранване: Вземете една ампула витамин В12 и я разтворете в един литър чиста вода. Можете да подхранвате теменужките с този витаминен разтвор два пъти месечно.

10. Банановата кора е богата на калий, магнезий и фосфор и може да се използва при пресаждане на растения. Върху дренажния слой поставете пласт от ситно нарязана или смелена в месомелачка бананова кора, засипете я с пръст и посадете растението.