НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как да имате изобилие от орхидеи на перваза на прозореца!

Ето как да имате изобилие от орхидеи на перваза на прозореца!

Ето как да имате изобилие от орхидеи на перваза на прозореца!
Ето как да имате изобилие от орхидеи на перваза на прозореца!

Знаейки този трик за отглеждане на орхидеи в домашни условия, на вас ще ви е достатъчна само една орхидея, за да пораснат с нейна помощ още красиви и здрави растения. За тайната на размножаването се борят много фенове на това растение. Не пропускайте възможността да  научите един трик, който ще ви помогне да разсадите нежна орхидея.

Един ден ми подариха прекрасна орхидея с красиви цветя и след известно време ми се прииска да я размножа. Отначало ми се стори, че това е много трудно, защото не съм се занимавала с такива неща. Четох специална книга, прегледах много статии, попитах приятели…

Това можеше да продължи цяла вечност, ако случайно не попаднах на жена в един форум, която се е занимавала с орхидеи в продължение на 13 години и знае абсолютно всичко за тях! Тя ме  научи на технологията за размножаване на тези прекрасни стайни растения.

Размножаване на орхидеи в домашни условия

3 прости метода

1) Разделяне на корените.

У дома най-лесният начин да размножите орхидеи е просто да им разделите корените. Растенията трябва да бъдат здрави и да имат много разклонения. Това се прави по време на присаждане на цветята през пролетта.

Внимателно извадете корените от субстрата. Те трябва да бъдат чисти. Отрежете ги с градинарска   ножица, така че да останат по няколко корена на всяко растение. Всеки разрез трябва да се обработи с дървесен прах. Пригответе саксиите със субстрат, за да засадите орхидеите.

След това идва периода на вкореняване. Растенията трябва да се успокоят. За тази цел ги поливайте и пръскайте листата им с вода всеки ден. Oрхидеята се е вкоренила тогава, когато се появят нови издънки.

2) Чрез издънка.

Грижата за орхидеята трябва да е правилна, така че с течение на времето да се развие добра коренова система. Корените трудно се отделят от основното растение и трябва да са пораснали добре, за да са готови да се разделят и пресадят. Те трябва да са с дължина около 3-5 см.

С остър нож ги разделете в мястото, където се свързват. Над мястото на прорезите трябва да има коренчета.

Поизсъхналите места посипете с дървен прах. Разсадете орхидеите в саксии със субстрата. Непременно трябва да има дренажни отвори, през които да преминава влагата.

Поливайте с мярка, когато се изсуши субстрата, но не позволявайте пълното отсъствие на влага. Подобно на всички млади растения, разсадените орхидеи се торят с подходяща тор, съдържаща основни хранителни вещества – азот, фосфор и калий. Година по-късно, вече ще имате млада цъфтяща орхидея.

3) Разсад.

За този метод трябва да си купите колби и семена за орхидеи. Методът е лесен за използване и дава отлични резултати. Изплакнете колбите и семенцата с течаща вода. След това ги натопете в разтвор от калиев перманганат в продължение на 5 минути. Сложете семената върху хартиена кърпа и ги оставете да изсъхнат. Посадете семенцата в специалния субстрат. За да успеят да се адаптират, семената се нуждаят от много светлина, влага и температура от 20 до 24 градуса.

Вижте още: Как да порасте мандарината от семка в домашни условия?

Разсаждането на орхидеи е лесно. Не забравяйте, че най-важното са правилните грижи за цветята. С нашите съвети и малки тайни, можете да получите у дома цяла цветна леха от тези прекрасни, нежни и красиви орхидеи. Въпреки че са доста капризни, вие ще намерите подход към тях и ще  цъфтят с успех!