Много домакини не обичат да готвят ястия с ориз, поради факта, че той много често се слепва и става на бучки, разварява се или не се сварява добре. Искаме да споделим с вас трикове, благодарение на които вашият ориз ще бъде винаги перфектен.

За да сготвите крехък ориз, не е нужно да бъдете готвач. Вие можете сами да се убедите в това!

Накиснете ориза преди готвене

Ако последвате този съвет, оризът ще набъбне и по време на готвене ще се отдели много по-малко нишесте. Оризът е нужно да се залее със студена вода, така че водата да е 2 пръста над него и да се остави в продължение на един час.

Излейте водата, вземете съд и разтопете 50 грама краве масло. Добавете вряла вода в съотношение 1: 1 спрямо ориза. Добавете във водата 1/2 чаена лъжица сол и разбъркайте добре. Изсипете ориза, покрийте с капак и оставете да се готви 15 минути. Когато цялата вода се изпари – оризът е готов. Покрийте с капак и оставете да престои в продължение на 30 минути.

Запържен ориз

Сварете вода. Изплакнете ориза, прецедете го в гевгир и го оставете да изсъхне.

Изсипете в съд 2 супени лъжици растителна мазнина. Сложете я на огъня, изсипете ориза и запържете в продължение на 5-10 минути. Оризът трябва да се разбърква непрекъснато и да се пържи, докато стане бял.

Изсипете вряла вода в тенджерата, сложете сол и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете да къкри, докато водата се изпари. Можете да разбъркате ориза, но не повече от 1-2 пъти.

Използвайте повече вода

Излейте в съд 2 литра вода и я поставяте да заври. Паралелно с това сварете вода в кана. Измийте ориза. Когато водата заври, сложете сол и изсипете ориза.

Вижте още: Направете си цветна саксия със собствените си ръце!

Варете го, докато стане почти готов. Когато видите, че оризът е почти сварен, изсипете го в гевгир, за да махнете водата. Полейте ориза с кипящата вода от каната и го оставете да престои в продължение на 5 минути.

Изсипете ориза в тенджера и добавете малко олио. Вместо олио, можете да използвате краве масло, само че е необходимо предварително да го стопите. Смесете го със сварения ориз и го оставете леко да се запари.