НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Хляб без месене: Напълно възможно е и не е никак трудно!

Хляб без месене: Напълно възможно е и не е никак трудно!

0
Хляб без месене: Напълно възможно е и не е никак трудно!
Хляб без месене: Напълно възможно е и не е никак трудно!

Ако не печете хляб, защото се страхувате от трудностите при неговото приготвяне, тази рецепта е за вас! Благодарение на нея, ще бъдете в състояние да радвате семейството си с пищен и ароматен домашен хляб най-малко всеки ден. Без никакво месене!

Хлябът се получава достатъчно сочен отвътре, с големи пори и тънка хрупкава коричка. Особено ще ви хареса под формата на чибата. Прясната мая може да се замени със суха, на такова количество брашно 4 грама ще бъдат достатъчни (приблизително три четвърти супена лъжица).

Съставки:

Пшенично брашно – 350 грама

Вода – 420 мл

Мая – 10 грама

Сол – 1 чаена лъжичка

Подготовка:

Разтворете маята в топла вода (37-39 градуса). Брашното се пресява в купа, добавете сол, изсипете маята. Замесете тесто със средна консистенция. Покрийте купата с фолио, като оставите малък отвор да излиза въздух и оставете за 2 часа при стайна температура.

След 2 часа тестото трябва да се увеличи 2 пъти, а повърхността му да бъде с много мехурчета. Не забравяйте, че имате тесто без месене, следователно, покрийте купата с фолио или капак с дупка и го изпратете в хладилника за една нощ.

На следващата сутрин вземете нужното количество тесто, за да не се лепи по ръцете ви, ги поръсете с брашно. Увъргаляйте парчето в брашното, за да се образува топка.

Поставете тестото върху лист хартия за печене и поръсете с брашно и оставете за още 40-60 минути. Не е нужно да го покривате. В същото време загрейте фурната до 235 градуса.

Направете три разреза върху тестото и сложете във фурната на средната решетка. На долния ред сложете друга тава, налейте в нея 1,5 чаша гореща вода, за да създадете ефект на водна баня. Печете хляба в продължение на 45 минути, след това извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка.

Вижте още: Деликатен блат за медена торта! Ето как да го приготвите!

Тестото за домашен хляб перфектно се съхранява в хладилник в продължение на 2 седмици, така че можете по всяко време да изпечете пресен хляб за вечеря. Не забравяйте да покриете тестото с фолио, за да избегнете напукване.

Приятелите ви ще бъдат щастливи да научат тази нова рецепта, затова я споделете с тях!