В миналото изборът на растения в цветарските магазини е бил изключително оскъден. Резници, коренчета и листа се предавали от ръка на ръка. Не е имало растения и не е имало съпътстващите ги стоки като торове и препарати срещу вредители и болести. Любителите били принудени да измислят свои средства и да си ги приготвят от подръчни материали. Така калиевият перманганат, сапуна и чесъна са били като панацея за всички вредители и болести, а в качеството си на тор се явявали всички хранителни остатъци и различни лекарства. Повечето от тях обаче били неефективни, а други просто безполезни и можело да причинят вреда. Тези методи, предавани от уста на уста, са се превърнали в част от ежедневието, а днес се качват в интернет. От сайт на сайт се препечатва една и съща информация, но, за съжаление, без никакви доказателства за потвърждение. Днес ние ще коментираме съвети, които се надяваме да ви бъдат полезни:

Съвет 1. Поливане на растенията с вода и захар, 1 чаена лъжичка на литър вода, или повърхността на почвата се посипва захар преди поливане.

Коментар. Захарта в малки количества няма да навреди, но по-скоро, тя не е необходима на растенията, а на почвените микроорганизми. Особено важно е да се поддържа микрофлората в почвата, когато се прилага органичен тор, който първо трябва да се усвои от микроорганизмите и едва след това да се абсорбира от растенията. За тази цел има специални биологични агенти, например Байкал ЕМ-1, които преди употреба се разреждат 1:1000, което е 2 капачки или1 супена лъжица на кофа с вода. След това към тях се добавя една супена лъжица захар или меласа и с тях се полива веднъж седмично. Корените на здравите растения могат сами да отделят в околната среда не само захар, но също така и органични киселини, витамини, ензими, които служат за храна на полезните микроорганизми.

Големите дози от захар може да предизвикат ферментация в почвата и да нарушат микробиологичния баланс. Това е особено опасно за новите вкоренени калеми. За да избегнете това, не добавяйте захар повече от една супена лъжица в кофата с вода. И от икономическа гледна точка, ако в къщата ви има много растения и ги поливате с 1 чаена лъжичка захар на литър вода, това ще бъде много разточително.

Съвет 2. Подхранването с рициново масло е добро за стимулиране на цъфтежа и формирането на плодовете. На литър вода се използва една чаена лъжичка рициново масло.

Коментар. Рициновото масло е гъсто и вискозно масло. Като всяко масло то притежава водоотблъскващи свойства. Рициновото масло ще предпази почвените частици от овлажняване, но след известно време ще причини големи проблеми при поливането на вашите растения. Необходимо е да избягвате добавяне в почвата на всякакви мазни вещества.

Съвет 3. Дървесната пепел като тор и защита срещу вредители. Супена лъжица пепел се изсипва в литър гореща вода, оставя се за седмица, като се разбърква периодично. Поливането става веднъж на всеки 10 дни.

Коментар. Като средство за защита срещу вредители, това ще бъде с почти нулев резултат и по-добре е да не си губите времето, а да излекувате болните си растения със съвременни лекарства за съответния вредител. Пепелта наистина е богата на някои хранителни вещества. В това число тя включа и достатъчно калций. Калцият в малки количества е необходим за растенията, но излишъка причинява алкализиране на почвата, ще бъде невъзможна абсорбцията на други хранителни вещества и ще умрат много микроорганизми. Пепелта не трябва да се смесва с органични торове и амоняк, както и водоразтворими фосфорни торове. Затова е особено опасно да се използва пепел върху разсад и млади растения. Като храна за саксийни растения, пепелта е по-добре да се избягва. Тя е традиционна тор за овощни градини, особено с кисели почви.

Съвет 4. Кори от цитрусови плодове и нар. За поливане на растенията се слагат кори във вода, които да престоят в нея в продължение на няколко дни.

Коментар. С корите може да привлечете вредители – по цитрусите и нара често се срещат червейчета и въшки. Ползата от тази отвара ще бъде намалена с изключение на лекото повишаване на киселинността и омекотяването на водата за напояване, което е много по-лесно да се направи чрез добавяне на 1-3 капки сок от цитруси в литър вода.

Съвет 5. Ампула витамин В12, разрежда се в един литър вода. Подхранвайте 2 пъти месечно.

Коментар. Повечето необходими вещества здравите растения синтезират сами, други ги получават от микоризала (ако живеят в симбиоза с корените на гъби) и от почвената микрофлора. Микроорганизмите снабдяват растенията с някои витамини, ауксини, антибиотици, които дори в много малки количества, имат положителен ефект върху растежа на растенията. По принцип, използването на изкуствени витамини се използва само когато вкоренявате резници, където някои от тях засилват ефекта на ауксиниа или по време на възстановяване, когато е уместно да се прилагат съвременни готови биорегулатори. Опасно е да надвишавате концентрацията на витамини. И, ако е необходимо, по-добре използвайте готови препарати за растения с необходимите витамини, като   спазвате посочените дози и пропорции.

Съвет 6. Настойка от ядливи гъби може да помогне на растенията да изглеждат здрави и красиви. Необходимо е да накиснете раздробени ядливи гъби в съотношение 1:1. След едно денонощие гъбите се вадят и се заливат отново. След един ден гъбената настойка е готова за поливане.

Коментар. Вреда няма, но ползата от чакането не си струва, тъй като за такова време едва ли ще се извлече нещо полезно от гъбите.

Съвет 7. Пръскане с аспирин, за да се поддържа устойчивостта на  стайните растения, аспириновият разтвор е съставен от една таблетка аспирин на литър вода.

Коментар. Експериментите са проведени върху домати и картофи на открито, където пръскането с аспирин  убива фитофорите по листата и дава положителни резултати. В градината няма как да преборите времето, но у дома има възможност да избегнете условията, благоприятни за развитието на гъбички. Когато става въпрос за поддържане на имунната система, най-добре е да  използвате съвременни биорегулатори за растения.

Съвет 8. Бананови кори. Те се изсушават и смилат. От сухия прах се добавя 1 чаена лъжичка в чаша с вода, полива се веднъж седмично. Или се добавя в суха форма към пръстта по време на присаждане. Свежите кори се накисват във вода за един ден и се използват за поливане, а смленият плод се добавя директно в почвата при присаждане.

Коментар. Настойката от банови кори поради нейното съдържание на захар, може да се разглежда като полезен хранителен разтвор за поддържане на почвените микроорганизми. Напълно допустимо е да се добавя в почвата при пресаждането на възрастни растения сух прах като органичен тор. Но вие трябва да бъдете сигурни, че кората няма да зарази почвата с вредители и болести. Недостатъкът е появата на гъбички и въшки, които са чувствителни към добавянето на всякакви органични остатъци и бързо се размножават в почвата. Що се отнася до добавянето на прясно смляни корички, е по-добре да го избягвате. В допълнение към появата на гъбичките и въшките, съществува риск от бързо начално гниене и ферментационни остатъци, които силно да засегнат структурата на почвата – слузестата маса запушва дренажните отвори и в резултат се появява риск от кислороден глад за корените. На повърхността на почвата, банановите остатъци се карамелизират и пречат на нейното овлажняване. Това е отличен материал за компост за градината.

Съвет 9. Добавяне в почвата на яйчени черупки или поливане с вода от варени яйца.

Коментар. За по-голямата част от стайните растения тази добавка е вредна, както и добавянето на летлива пепел. За нормалния растеж и усвояването на хранителните вещества е необходима леко кисела или кисела почва. Дори когато поливате с твърда вода субстрата бързо се алкализира, което причинява глад за растенията, въпреки своевременното и изобилно подхранване. Необходимо е да омекотите и подкиселите водата за напояване. Добавянето на такива големи количества калциев карбонат (яйчената черупка съдържа 90% от него), ще направи почвата много бързо негодна. Използването на черупката на яйцето е подходящо за кисели почви в градината.

Съветът 10. Използване на чай за добавяне в почвата и поливане на растенията.

Коментар. Използването на чаена запарка добре структурира почвата, прави я рохкава и напомня за листната постеля в тропическите гори. Въпреки това, има минус от нейната употреба, тъй като е добър органичен субстрат за комари и дъждовни червеи, които не са вредители, но появата им в значителни количества често предизвика шок сред градинарите и завършва с пълно подменяне на почвата. А това вече причинява много лош ефект върху корените, състоянието и здравето на всички растения. За да се появяват по-малко комари, макар и поливането с чай само по себе си да е полезно, използвайте топла и омекотена вода. При появата на въшки е достатъчно 1-2 пъти да полеете почвата с препарата Актара – разтвор 1 г на 10 литра вода.

Съвет 11. Добавяне в почвата на утайка от кафе.

Коментар. Кафето може да бъде източник на хранителни вещества и дава много приятен мирис на почвата, прави я рохкава. Но поради мокрите кафени частици почвата изсъхва трудно, а кафето привлича въшки.

Съвет 12. Поливане на растенията с отвари от различни билки или лукови обелки.

Коментар. Не е вредно, защото варенето омекотява водата, а и във водата също може да преминат хранителни вещества. Екстрактите от някои растения имат инсектицидно действие. По този начин, пиретроидите, известни инсектициди, се извличат от растения от рода Пиретрум. Но при поражения по растенията от вредители, за по-бързо и ефикасно действие, е по-добре да използвате готови инсектициди и акарициди от последно поколение.

Съвет 13. Вода от аквариум за поливане на растения.

Коментар. Тази вода е полезна, богата е на рибни отпадъци и се явява добър азотен тор с ниски концентрации. Водата от аквариума с тропически риби е топла, желателно е да поливате с нея растенията при стайна температура. Освен това е винаги свободна от хлор и мека чешмяна вода. Въпреки това, ако използвате лекарства или соли за лечение на рибите, водата не може да се използва за напояване.

Съвет 14. Добавяне в почвата на пирон като източник на желязо.

Коментар. Безполезно, тъй като растенията могат да усвояват само двувалентно желязо. В ръждата, която се образува на повърхността на железния пирон, желязото е в тривалентна форма. Надявайки се на действието на пирона, можете да пропуснете времето, в което растението изпитва недостиг на желязо. За да компенсирате липсата на желязо, използвайте железен сулфат или железен хелат (Феровит), за предпочитане под формата на листно приложение.

Съвет 15. Напояване с вода, използвана за измиването на месо или риба.

Коментар. Тя обогатява с органични вещества – белтъчини, но обработването на които ще изисква много време, преди те да станат достъпни за растенията. По време на разлагането е неизбежна и миризмата. Ценните компоненти при такива подхранвания са албумините – прости водоразтворими протеини, които при хидролизата (реакцията с водата) попадат в различните аминокиселини. Аминокиселините са част от ензимите, участващи в абсорбцията, синтеза и транспортирането на хранителните вещества. С ползването на готови аминокиселини, растението не губи време и енергия за техния синтез. По-рано се използваше за тази цел препарата „албумин“, който понякога се намираше в продажба. В момента е разработена и пусната в продажба специална тор за растения, съдържаща аминокиселини.

Протеините са също източник на азот, но експериментите са показали, че растенията се развиват с помощта на по-достъпни за усвояване торове.

Съвет 16. Паста за зъби за дезоксидация на почвата. В 1 литър вода се разтваря една трета тубичка паста за зъби. Разбъркайте добре, поливайте растенията с топла вода (при 22 градуса).

Коментар. Много от готовите почви имат в основата си торф с кисела реакция (рН 2.5-3.5). Такъв торф в началото се неутрализира със специални добавки (варовик и доломитово брашно) до желаната стойност на киселинност, в последствие се добавят други компоненти, а след това е готов за продажба. Готовата смес се произвежда за различни растителни групи, в зависимост от техните изисквания, включително и почвената киселинност.

Повечето стайни растения предпочитат леко кисела или неутрална почва, някои обичат кисела, а някои растат добре в леко алкална. Ако растението е било поставено в добре подбрана почва, то тогава не може да се говори за висока киселинност. Обикновено се получава обратния проблем – алкализиране на почвите чрез поливане с твърда вода. След това е необходимо да се омекоти водата за поливане и да се подкисели почвата, но да не се прибавя калций от паста за зъби. Калцият е важен за растението, но неговото количество във водата е достатъчно, а излишъкът води до неусвояване на други важни хранителни вещества.

Съвет 17. Креда на прах в борбата срещу кореново гниене. В половин чаша вода се слагат 2 супени лъжици креда на прах, 1 супена лъжица меден сулфат и 2 супени лъжици от дървена пепел. Всичко внимателно се разбърква. След това  корените се откриват и се слага сместа. Трябва да спрете поливането за една седмица и да преместите растението на сухо място.

Коментар: Причината за кореновото гниене е честото преполиване на почвата, което пречи на достъпа на въздух към корените, получават се условия за развитието на патогенна микрофлора. Корените са в състояние да абсорбират само топлата вода, при температура от около + 10 градуса, почвата на много стайни растения вече не е в състояние да абсорбира влага, което води до продължителен застой на водата и заболяване на корена. Преохлаждането на корените, което е много вероятно през зимата, ако вашите растения са разположени на первазите, води до загуба на тургор и се стига до увяхване. В такива случаи е необходимо да помогнете на растението, като го преместите в топла стая и щедро поръсете листата с топла вода. В рамките на един час тургорът се възстановява. Полезно е през зимата да поставите на перваза на прозореца термометър и да следите температурата, за да предотвратите хипотермия.

В тази рецепта, вероятно служи като основа фунгицид AB, който се получава чрез смесване на меден сулфат и суха креда, което води до смес от меден карбонат и калциев сулфат. Такъв препарат се използва в борбата с гъбичните заболявания. Лекарството се използва само в суха форма и не се препоръчва за кореново гниене. Други медни фунгициди се прилагат в течна форма като обеззаразяване на семена и растения, като листата се пръскат, за да се предпазят от болести. Тази група от препарати действа чрез контакт, но не е в състояние да унищожи причинителите. Медните препарати трябва да бъдат приложени към растението предварително, още преди развитие на заболяването. Освен това, за да се получат всички съединения за лечение са важни точната дозировка и метода на работа, посочени в инструкциите за употреба. Добавянето на такива големи количества сол в малък обем почва ще се отрази неблагоприятно на работата на корените и излишъка от мед ще доведе до инхибиране на растежа. В допълнение, работата с меден сулфат изисква голяма точност и отделни съдове. Такива импровизирани и агресивни лекарства са опасни за употреба.

Кореновото гниене е трудно за лечение, желателно е да го предотвратите. Положете грижи, ако болестта е в ранен стадий. Тогава кореновата система може постепенно да се възстанови. В същото време отделете няколко здрави резници за възобновяване на растението. За лечение на кореновото гниене има специални препарати.

Съвет 18. Нишесте. Когато сварите картофите, излейте водата в съд и охладете, след което може да полеете цветята с нея.

Коментар: Нишестето е полизахарид, който е мономер на глюкозата. Тези дълги линейни или разклонени молекули са оформят в листата на растенията чрез фотосинтеза и се използват за съхраняване на хранителни вещества. В добри условия, вашите растения не се нуждаят от допълнителна храна и могат да се снабдят с нишесте. При добавяне в почвата под влияние на киселините и почвените микроорганизми нишестето може да се подложи на хидролиза и да се разложи на по-малки молекули до глюкоза. От своя страна глюкозата е достъпна за растенията, а също така служи и като добър инструмент на почвената микрофлора. Едно нещо трябва да се отбележи: ако в бъдеще водата се използва за поливане, е необходимо при варенето на картофите да не добавяте сол.

Вижте още: Как да откриете кой мед е истински? Лесен трик с кибрит!

Заключение

Днес, пазарът е пълен със специални препарати, разработени в съответствие с научните изследвания, които са доказани в практиката. Тези модерни, по-малко опасни и много по-ефективни средства за борба с вредителите са подходящи за различните фази на растеж (от разсад до цъфтеж и плодподаване), както и за различните групи растения и всички сезони, които в правилната пропорция включват всички необходими макро-и микроелементи. В случай на заболяване или стресови ситуации използвайте модерните биорегулатори.

Често като аргумент в полза на нетрадиционната тор е ниската цена, но на практика е много по-евтино да си купите добър препарат или тор, вместо да губите ценно време и усилия в подготовката на съмнителни по ефективност средства.

Нека не се връщаме във времената на безразборен дефицит, а в грижа за нашите растения да използваме съвременни препарати, като внимателно следим инструкциите в тях.