НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Запазете цвета на вашите дрехи по-дълго време с този трик!

Запазете цвета на вашите дрехи по-дълго време с този трик!

Запазете цвета на вашите дрехи по-дълго време с този трик!
Запазете цвета на вашите дрехи по-дълго време с този трик!

Черните дрехи, макар и практични, много бързо губят своя цвят по време на пране. Може да се появят сиви петна (по-специално при дънките) или просто да се получат странни оттенъци. Ето защо, всяка домакиня трябва да знае как да изпере правилно черните дрехи, за да изглеждат като нови.

Прането и грижата за дрехите в съвременния свят е лесна работа поради пералните машини и мощните препарати. Но всяка жена знае, че да се развалят дрехите е твърде лесно, ако не се спазят определени правила. Ще ви разкрием няколко тайни, с които прането на черните дрехи в пералната няма да е проблемно.

Как да перете дрехите си?

Ако не искате дрехите ви да получат странни отенъци след изпиране в пералната машина, винаги избирайте най-деликатната програма. В препаратите за пране е необходимо да добавите щипка готварска сол.

За да предотвратите изсветляване и за да освежите черния цвят, възползвайте се от следните полезни трика:

  • Добавете в легена със студена вода 2 супени лъжици оцет и оставете          дрехата в продължение на 20 минути. Не изплаквайте, просто отцедете и          изперете по-познатия начин.
  • Изсипете в леген гореща вода и разтворете в нея кафе. Потопете                  дрехите в ароматния разтвор за 20-30 минути. След това изперете дрехата      ръчно с перилен препарат. Да, методът не е от най-икономичните, но ще освежи      черния цвят.
  • За да освежите цвета на дрехите от претенциозните естествени тъкани, ще ви трябва тютюн. Пригответе необходимия разтвор от 1 литър вряла вода и 15 грама тютюн. Когато охладите до 40 градуса, изцедете и нанесете разтвора върху дрехите с помощта на четка. След това изплакнете в хладка вода.

  • В легена с топла вода добавете 1 супена лъжица сода за хляб. Потопете       в този разтвор чистите дрехи след изпиране за 10-15 минути. Изплакнете. Методът е изключително подходящ за блузи и ризи. В крайна сметка, той не само ще освежи цвета, но също така и напълно ще премахне миризмата на пот.

Ако вашата черна дреха е вече много различна от първоначалния си цвят, но искате да я запазите, просто трябва да отидете до химическото чистене или да ползвате специални бои за плат.

Вижте още: Градината ви ще изглежда уникално, ако приложите тези идеи!

Тези малки трикове ще ви помогнат да запазите дрехите си с черен наситен цвят. Дрехите ви ще изглеждат като нови, дори и след 20-то пранете.