НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Небивала реколта от краставици! Девет проверени съвета

Небивала реколта от краставици! Девет проверени съвета

0
Небивала реколта от краставици! Девет проверени съвета.
Небивала реколта от краставици! Девет проверени съвета.

Хрупкави зелени краставици с правилна форма и без горчивина! За да израстат такива краставици не е достатъчно просто да се посеят семената. Важно е да се знаят и някои други неща …

Съвет 1: Изберете подходящ сорт

Старайте се да подберете такъв сорт краставици, които растат добре и дълго плодоносят във вашата географска област. Необходимо е да предпочетете сортове, които са устойчиви на болести. Например, сортът краставици “Гергана” ще ви радва с вкусни плодове чак до есента. Той има тъмнозелени и гланцирани цилиндрични плодове, дълги около 30 см, като месестата част е светлозелена и плътна, без горчивина. С добра жизнеспособност се отличава и сортът “Свежест”.

Съвет 2: Поливайте правилно

Важен етап при отглеждането, от който пряко зависи качеството на реколтата от краставици – това е поливането. То трябва да се коригира в зависимост от метеорологичните условия. В горещо време, краставиците трябва да се поливат ежедневно и само с топла вода. Ако температурата внезапно се понижи, то и поливането трябва да се намали. В този случай, краставиците трябва да имат достатъчно влага, иначе плодовете ще горчат.

Небивала реколта от краставици! Девет проверени съвета.

Съвет 3: Подпомагайте опрашването

Ако растенията ви се опрашват недостатъчно, можете да им помогнете, въоръжени само с мека четка. С нейна помощ, пренесете цветен прашец от мъжките цветя върху женските. Начинът да разграничим мъжките и женските цветове е лесен: мъжките цветове имат тичинки, а женските – плодник. При първите се образува цветен прашец, а при вторите – яйчник.

Ако сте засели няколко лехи с краставици, които не завързват плод, а работата по опрашване не е целесъобразна, можете за кратко да прекъснете поливането. В състояние на стрес краставиците започват да образуват много женски цветове.

Съвет 4: Премахнете страничните разклонения на растението, известни като колтуци

Излишните израстъци отнемат силата на растението, изразходват излишни количества хранителни вещества и вода и в резултат не дават плод. За да не изсмукват енергията на растението, те трябва да се отстраняват навреме, докато не достигнат дължина повече от 4-6 см. Просто бъдете внимателни, тъй като краставиците имат много крехки стъбла и затова трябва да ги пипате внимателно. Обикновено с едната ръка се хваща стъблото, а с другата се отчупва израстъка. Но ако не сте достатъчно сръчни, можете да използвате ножица.

Небивала реколта от краставици! Девет проверени съвета.

Съвет 5: Не забравяйте да подхранвате краставиците

По време на сезона, краставиците се подхранват няколко пъти. Първото подхранване се извършва 15 дни след засаждането, второто – в началото на цъфтежа на краставиците, а третото и четвъртото – по време на масовото плодоносене. Целта на последното подхранване е да се разшири периода на плодоносене на краставиците.

Много важно е краставиците да получат достатъчно азот, защото той спомага за нормалния растеж на растенията. По този начин, подхранването на краставиците може да се извърши както с минерални, така и с органични торове, а също е възможно и двата типа да се редуват.

Напълно подходящи за подхранване на краставици са тревните каши или гранулирания птичи тор. За да се подготви тревна каша е нужно да се залеят 1 кг трева или компост с 20 литра вода и да се оставят да престоят няколко дни. С това средство може да се поливат леглата с краставици – в количество 10 литра (кофа) на 1 кв. метър почва.

Гранулираният птичи тор следва да се залее с вода в съотношение 1:10 и да се остави да престои в рамките на една седмица. След това 1 литър от получената течност трябва да се разреди в 10 литра вода. Когато поливате с нея растенията се уверете, че подхранващия разтвор не попада върху листата.

Вижте ощеЗеленчуци, които можете успешно да отгледате в домашни условия

Съвет 6: Увеличете концентрацията на въглероден двуокис в оранжерията

Ако отглеждате краставиците в оранжерия, препоръчително е да повишите концентрацията на въглероден диоксид, което допринася за по-добър растеж на растенията. За да направите това, трябва само да поставите в оранжерията кофа с животинска тор. Краставиците растат добре и при мулчиране на почвата със свежа тор, която води до увеличаване на концентрацията на въглероден двуокис в оранжерията. Слоят мулч трябва да бъде с дебелина най-малко 3-5 сантиметра.

Съвет 7: Мулчирайте растенията

Краставиците могат да се мулчират и с други материали: хумус, торф, стърготини, слама. Те ще ви помогнат да съхраните влагата в почвата за по-дълъг период от време и да я обогатите с хранителни вещества. В същото време необходимостта от поливане на краставиците ще бъде по-малка.

Небивала реколта от краставици! Девет проверени съвета.

Съвет 8: Периодично разрохквайте почвата

Почвата около краставиците се препоръчва да се разрохква след всеки дъжд или поливане. Можете просто да я разрохкате с вила, като разровите почвата на дълбочина 3-4 см. Това е необходимо за да се осигури дишане на корените на растението.

Съвет 9: Подхранвайте краставиците с мляко

Някои градинари успешно практикуват млечно подхранване на краставиците. На всеки 2 седмици растенията се поливат с вода, в която е добавено мляко в съотношение: 1 литър мляко на 10 литра вода. Такива поливания значително ускоряват растежа на растенията.