Най-добрият период за засаждане на рози е през пролетта. Храстите със спящи пъпки се засаждат преди да се разпукат пъпките, когато земята се затопли до 10-12 градуса.

Идеалният разсад с открита коренова система има три или повече издънки, растящи от основния храст. Стъблата не трябва да са изсъхнали или да имат петна и пукнатини. Кореновата система се изисква да бъде добре развита, а самите корени да не бъдат сухи или с увреждания.

Разсадът със затворена коренова система трябва да е здрав, без петна и налепи от двете страни на листата. Почвата се подготвя и третира обикновено през пролетта, един месец преди засаждане или есента. Неплодородният субстрат се заменя със специална смес (листа, торф, угнил тор, торфена почва, пясък в съотношение 2: 1: 1: 1: 1). Дълбочината може да достигне 70 см или повече. Връхният слой се състои от 20 см градинска пръст, 40 см – смес и 10-15 см – дренаж (чакъл, натрошени тухли).

Ямата трябва да е с размери 60 х 60 см.

Разстоянието между храстите трябва да бъде 2-3 м за силноразклоняващите се  сортове и не по-малко от 1,5 м за останалите. Почвата се третира по отделно за всяка зона.

В деня преди засаждане се премахват от разсада болните, сухи, счупени клонки и корени. Корените се съкращават до 35-40 см. Върховете на корените се изрязват до живата тъкан.

Разсадът на градинските рози с открити корени се оставя във вода за един ден, а преди самото засаждане се оставя за 30-45 минути потопен в торна пръст.

Засаждането се извършва по следния начин: Уверете се, че дупката е дълбока и широка, така че корените да не се сгънат нагоре. Изсипете от посадъчната смес (пръст). Сложете разсада така, че корените да бъдат разпръснати. След това сложете от подготвената смес и разпределете равномерно между корените. Уплътнете пръста около корена, за да се избегнат кухини и запълнете със сместа до ръба. Мястото на присадката трябва да остане на нивото на земята.

Храстът се полива, като след това периодически се посипва с пръст и частично се покриват и леторастите.

Грижа за катерещите се рози – засаждане, избор на саксия, засаждане, поливане

Ако растението се поставя срещу стена, корените трябва да са разположени в противоположната посока на стената.

Разсадът със затворена коренова система обилно се напоява и внимателно се  изважда от опаковката, като не забравяте да премахнете всички счупени и наранени леторасти.

Вижте още: Чистенето никога не е било толкова лесно: 12 супер съвети!

Изкопайте дупка и засадете, като внимавате да не повредите целостта на съблото. Запълнете ямичката до нивото на земята. В началото издънките изискват частично да бъдат покрити и да се пазят от слънцето и вятъра. След като пораснат, градинските рози се „учат“ да свикват със слънцето и вятъра, като леко ги откриете. Няколко дни по-късно покритието се отстранява напълно.