НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Лукът и 10-те тайни при неговото отглеждане за добра реколта

Лукът и 10-те тайни при неговото отглеждане за добра реколта

0
Лукът и 10-те тайни при неговото отглеждане за добра реколта
Лукът и 10-те тайни при неговото отглеждане за добра реколта

Първа тайна. Лукът не обича глинеста почва, ако имате такава, трябва да запълните почвата с пясък и торф и да разбъркате. И все пак трябва да имате леко алкална почва, ако e киселa, не забравяйте до есента (през пролетта е късно) да направите дезоксидация.

Втора тайна. При засаждане на арпаджика, го накиснете за 10-20 минути в разтвор на калиев перманганат за дезинфекция на посадъчния материал.

Трета тайна. След това е необходимо да подрежете връхната част на главите, за да покълнат по-бързо.

Четвърта тайна. В реда изсипете малко готварска сол, за да си помогнете в борбата с мухичките.

Пета тайна. До лехите с лук задължително засадете моркови, които също прогонват мухичките по лука. А лукът от своя страна гони мухите по морковите. Така те имат взаимна изгода.

Шеста тайна. Следвайте следните три стъпки при торене. Първата фаза е подхранване с разтвор от 1 литър вода и тор или 1 кофа с вода и 30- 40 грама суперфосфат, предварително разтворен в топла вода и чаша пепел. Второто подхранване е след две седмици: суперфосфат – 30 грама + 10 грама карбамид + 5 грама калиев разтвор. Трето подхранване – в края на юни – 30 грама суперфосфат + 10 грама карбамид + 5 грама калий. Ако подхранвате в началото на юли, изключете азота (карбамида).

В никакъв случай не позволявайте да имате азотни торове в излишък, тъй като лукът ще се разболее. За лука е най-подходящ калиевия сулфат, тъй като е придирчив към сярата, а от калия зависи съхранението му.

Седма тайна. В никакъв случай не използвайте пресен оборски тор и калиев хлорид (ако го направите сте на път веднага да намалите добива). Не пренебрегвайте фосфора – от неговото количество зависи до голяма степен реколтата на лука.

Осма тайна. Тя е много важно, защото всички искаме да съхраним лука възможно най-дълго време. Така че извадете узрелия лук преди първите дъждове през есента, най-добре от края на юли до края на август. Късното изваждане повдигна въпроси не само за самия лук, но и за репутацията на добрия градинар – нищо няма да ви помогне да запазите лука наистина дълго.

Девета тайна. Разбира се, трябва по възможно най-добрия начин да изсушите лука в таванско проветриво помещение. След това премахнете всички изсушени пера, оставяйки ги на 8-10 см дължина.

Вижте още: Как банята ви да заблести от чистота само за 5 минути

Десета тайна. От време на време сортирайте лука. Ако дори една глава се развали, ще се развалят и тези, които са в близост до нея. Вярвате или не, но лукът може да се съхраняват до следващата реколта в хартиени торби.

Пожелаваме ви богата реколта от лук през цялата година!