НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Полезни трикове с ориз! Отдавна мечтая да узная тази тайна!

Полезни трикове с ориз! Отдавна мечтая да узная тази тайна!

0
Полезни трикове с ориз! Отдавна мечтая да узная тази тайна!
Полезни трикове с ориз! Отдавна мечтая да узная тази тайна!

Под краката на младоженците хвърлят ориз, за да бъде живота им пълен с щастие. Повече от половината от населението на света се храни със семената на това растение, а ние знаем за него доста малко!

Оризът е изключително придирчив по отношение на условията за отглеждане. Но капризността му може да бъде простена, защото необичайните начини за неговото използване надхвърлят разходите за отглеждането му! Например, ако сложите незрели плодове в ориза, те узряват много по-бързо: винаги го правя с кайсиите.

Всяка една от тези идеи ме изкуши да я изпробвам веднага…

Свойства на ориза

1) Декоративна поставка за съхранение на ножове

Вертикален прозрачен съд и ориз – това е всичко, което е необходимо, за да създадете удобна стойка за ножове. Оризът перфектно абсорбира влагата и по този начин ножовете просто не ръждясват, както за съжаление понякога се случва при използването на дървени поставки.

2) Почистване на съдове с трудно достъпни места за измиване

Чайникът с тесен чучур не е толкова лесен за почистване до съвършенство! Добре, че съществува този прост трик.

Сипете в чайника 1 чаена лъжичка ориз, добавете няколко капки препарат и гореща вода. Затворете чайника с капак, а отвора на чучура – с пръст. Разклатете водата с ориза в каната за 1 минута. След тази магическа процедура плаката от чайника ще изчезне напълно!

3) Спасение за намокрения телефон

Ако телефонът ви падне във вода или друга течност, веднага го поставете в съд  със сух ориз! Предварително извадете SIM-картата, картата памет и батерията. Оставете телефона в продължение на 24 часа в ориза! Това е един от най-ефективните начини.

4) Печене на основа за торта

С помощта на ориза е много лесно да приготвите безупречна основа за торта! Поставете тестото във формата, покрийте с пергамент и във вдлъбнатината исипете ориз, така че формата да е изцяло запълнена. Печете, както обикновено. Благодарение на този метод, тестото ще бъде добре изпечено! След тази процедура исипвате ориза в отделен съд, за да продължите да го използвате при печене.

5) Ароматизатор

От ориз може да се направи прекрасен ароматизатор за тоалетната и банята. Вземете половин чаша ориз и капнете около 20 капки от любимото си етерично масло. Разбъркайте.

С течение на времето, ароматът може леко да отслабне: не забравяйте периодично да разбърквате мини-ароматизатора! Харесва ми, че може да направите всеки аромат по ваш вкус. Аз предпочитам етеричното масло от канела.

6) Проверяване на температурата на олиото в тигана

Сложете в тигана с олио примерно 5 оризови зърна. Ако потънат, олиото е все още студено. Ако оризът изплува и започне да набъбва, това означава, че олиото е загрято до желаната температура и можете спокойно да започнете да готвите! Гениален начин.

7) Защита от ръжда

Оризът е отлично средство за защита от корозия чрез абсорбиране на излишната влага. Отвертка, чук, клещи – всичко е в изправност, само трябва да напълните една консерва с ориз и да поставите в нея инструментите.

8) Почистване на кафемелачката

Всеки, който поне веднъж в живота си е мелил кафе на зърна, забелязва, че мазните следи по повърхността на кафемелачката се премахват трудно. И тук ориза ще помогне! Достатъчно е да смелите малко количество ориз и мелничката ще бъде като нова.

9) Топла възглавничка

Възглавничка с ориз перфектно заменя бутилката с топла вода! Трябва само да я загреете в микровълновата фурна за 1 минута. Чудесна е за затопляне на сухожилията и изстиналите места, както и за бързото затопляне на студеното легло.

10) Играчка за домашния любимец

От плътен дебел плат можете да направите перфектната играчка за домашния любимец, като за пълнежа най-добре да използвате ориз. Вашият домашен любимец обожава подобно забавление!

Вижте още: Ето как да използвате фолиото в 13 различни ситуации!

11) Пълнеж за маракас или дрънкалки

Само погледнете, това е идеалното дрънкане! Две пластмасови лъжици, празно яйце от “Киндер сюрприз”, тиксо, малко ориз – това е всичко и играчката маракас е готова. Направете я непременно!

Използването на ориза не е само в кухнята. Този продукт помага при всяка ситуация! Кажете на приятелите си за тези трикове и сме сигурни, че ще ги оценят.