НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да отгледаме домати през май без оранжерия и без разсад?

Как да отгледаме домати през май без оранжерия и без разсад?

Как да отгледаме домати през май без оранжерия и без разсад
Как да отгледаме домати през май без оранжерия и без разсад

Червените домати са сред най-предпочитаните зеленчуци от българите. Можете да ги забележите във всеки двор. За правилното им отглеждане обаче са нужни много грижи и богати познания.

Природо-климатичните условия в нашата страна са благоприятни за отглеждане на домати и те виреят прекрасно, както в оранжерии, така и на открито.

През есента, малко преди да настъпи сериозно застудяване, когато е възможно доматите да замръзнат и когато плододаването на доматите спира, изберете няколко добре развити растения (без значение какъв сорт са). Подберете няколко издънки и ги сложете във вода в продължение на 5-6 дни (поставянето във вода на изтръгнатите издънки трябва да стане веднага или с минимален промеждутък от време, в противен случай няма да получите положителен резултат).

Вижте още: Тиквичките – хитрости при отглеждане. Съберете огромна реколта!

След посоченият период от време, издънките ще пуснат корени, след което можете да ги посадите в земята или в найлонови торби, а може също и в саксии за цветя. През зимата стъблата на доматите ще се издължат, на всеки от тях ще трябва да се откъсне върха и също да се сложи във вода. Те от своя страна също ще пуснат корени, след което и те трябва да бъдат засадени.

През месец април вашите домати ще цъфнат, а през май ще дадат червени плодове. Използвайки този метод, ще можете да отглеждате домати дори в райони, където топлото лято е по-кратко.

Споделете този интересен, но ефективен метод за отглеждане на домати без оранжерия и без разсад с приятелите и близките си.