НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да отгледате лук, чесън и много други градински хитрости

Как да отгледате лук, чесън и много други градински хитрости

0
Как да отгледате лук, чесън и много други градински хитрости

С отглеждане на лук, чесън и с много други хитрости ще ви запознаем в тази статия, която специално сме подбрали за вас.

С настъпването на ваканционния сезон, повечето хора изоставят забързания начин на живот в града и заминават на село и на вилите си. Бихме искали да дадем няколко съвета на притежателите на вили или градини, които до голяма степен могат да улеснят живота им.

1. “Солене” на лук

Преди засаждане, се препоръчва лука да се накисне в продължение на 3-4 часа в солена вода, приготвена след разреждане на 100 грама сол в 5 литра вода.

2. Краставици с мляко и мед

Ако семената на краставицата предварително (преди засаждане в земята), се потопят в мляко, то след това плодовете ще бъдат по-вкусни и по-крехки, а ако се потопят в медена вода – по-сладки.

3. Отрязване на листата

Два или три дни преди засаждане на доматите в земята се срязват 2-3 от най-долните листа на разсада.

4. Да не се полива

През първите 12-14 дни след засаждането на растенията е препоръчително те да не се поливат: кореновата им система ще се развие по-добре в почвата и те ще бъдат по-устойчиви на засушаване.

5. Стимулиране

Преди засаждане на разсада в земята е полезно да се поръси с разтвор на биостимулатор на растежа, а след една седмица, пръскането трябва да се повтори.

6. Латинка срещу белокрилка

За да отблъснете белокрилката между корените на доматите може да засадите градинското цвете латинка – сорт Аляска.

7. За да стане чесънът едър

Засадете го в почва, обогатена с торф и добавен малко пясък. На 1 кв. метър – 2 кофи торф и 1/2 кофа пясък.

Вижте още5 начина да поливате стайните растения, докато сте на почивка

8. Балсам за домати

В бидон до 1/3 от нивото изсипете коприва, добавете кофа лопен, 2 лопати пепел, 2 кг. дрожди и 3 литра суроватка. Оставете да престои така две седмици. След това поливайте с тази смес около корена – доматите ще растат буквално пред очите ви.

9. Зеленина като тор

В 10 литра гореща вода запарете 1 кг зелена трева, оставете да престои така едно денонощие. След това прецедете и поливайте с течността, изразходвайки 3-4 литра от нея на 1 кв. метър засадена почва.

10. Спасение от охлюви

Няколко парчета домашен сапун разрежете на 3 части и ги поставете на дъното на контейнери, направени от 1,5 литрови пластмасови бутилки. Добавете малко вода и поставете бутилките със сапун и вода по целия участък. Всяка сутрин в тях ще се събират охлюви.