НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Дайте шанс на слабия разсад! Поучете се от опита на един градинар

Дайте шанс на слабия разсад! Поучете се от опита на един градинар

0
Дайте шанс на слабия разсад! Поучете се от опита на един градинар

Не изхвърляйте слабия разсад! През миналия сезон имаше няколко случая, които ме накараха да се замисля сериозно: винаги ли е необходимо да “отписваме” преждевременно хилавия разсад?

Позната ситуация по време на засаждане: ние обикновено сеем по няколко семена в чашка и след известно време, с пълна увереност в непогрешимостта на действията си, избираме от разсада най-силните растения, а “излишните” с лека ръка изтръгваме. Колко пъти съм чел в съветите на професионалистите фразата: “… отстранете най-слабата издънка!” И сам многократно съм давал подобни съвети на другите градинари.

Дайте шанс на слабия разсад! Поучете се от опита на един градинар

Случай в оранжерията

През пролетта, когато кампанията по засаждането приключи, аз изведнъж открих, че няколко екземпляра от засадения разсад, не са в състояние да издържат на топлото, почти африканско слънце през май и няма да живеят дълго. Пред мен стоеше въпроса: с какво да ги заменя? В къщи на прозореца с разсад имаше останали само няколко чашки с недоразвити растения, които по случайност не бяха изхвърлени в кошчето. И тъй като в оранжерията оставаше още място, реших: каквото ще да става! Ще ги засадя – и без това нямам друг избор.

С известни затруднения намерих в дневника си за сеитба названието на краставиците, старателно зачеркнато от там, след като бе решено, че те “не могат да виреят”. До тях тъжно страдаше пипера, успял леко да израсне за повече от един месец след засаждането.

Дайте шанс на слабия разсад! Поучете се от опита на един градинар
Краставици от слаб разсад израснали рекордьори.

Както и да е, двете растения-късметлии заеха местата си в непосредствена близост до почти възрастни роднини. И тогава започна невероятното. На постоянно място тяхното развитие вървеше скокообразно. Те като че ли искаха да кажат, благодаря ви за това, че ни дадохте шанс, че повярвахте в нас. И това доверие, те не биха могли да не оправдаят. А ето щастливият край на тази приказка: Златният пипер даде най-добрата реколта между събратята си, а краставиците дадоха по 74 плода от всеки корен, побеждавайки съседите си в оранжерията.

Вижте ощеКак да отгледате лимоново дърво у дома? Оказва се, че не е трудно!

Епизод в открито поле

Праз-лукът Колумб бе засаден от разсад на постоянно място по всички правила. Но се случи така: в разсадника останаха само три печални коренчета, слаби и едва живи. Какво да ги правя? Да ги изхвърля?

Не… Дожаля ми! Така че реших: Ще ги засадя до останалия лук. Да, това е погрешно. Но все нещо може да израсте.

След това, аз дълго време не бях обърнал внимание на тези растения – а и защо? И без това на тях изобщо не се надявах. През август, когато започнах да обирам лука, ахнах от удивление. На мястото на моите три закърнели коренчета стърчаха три “стълба” с огромни стебла. Тези растения значително превъзхождаха своите другари: Теглото им беше 1,4-1,8 кг!

Ето такива чудеса видях и преживях със своите зелени питомци. Така че, вдигайки ръка над “безперспективните” кълнове, помислете: дали пред вас не стоят бъдещи рекордьори?