НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 10 начина да съхраните влагата за по-дълго в градината си

10 начина да съхраните влагата за по-дълго в градината си

0
10 начина да съхраните влагата за по-дълго в градината си
10 начина да съхраните влагата за по-дълго в градината си

Влагата и водата в почвата са едни от основните елементи, които влияят върху реколтата. Недостигът на почвена влага оказва негативно влияние върху растежа и плододаването на растенията.

С нашите все по-горещи лета, както и с високите цени на електроенергията, която е нужна за напояване, процесът на поддържане на определена влага в почвата става все по-скъп и отнемащ време. Съществуват много начини за задържане на влагата, без да се инвестират значителни средства за организация на напояването.

Следващите 10 съвета ще ви помогнат да облагородите околната среда и да спестите пари за доставка на вода до определено място.

Подобрете почвата

Подобрете почвата в градината си чрез разстилане на голямо количество добре изгнила тор или приготвен от вас компост всяка пролет. Колкото повече органичен материал съдържа, толкова по-добре ще задържа влагата. Ако този съвет ви звучи доста ангажиращо и работата ви изглежда непосилна, просто разпръснете през пролетта дебел слой компост в градината (когато почвата е все още много влажна). Нека дъждовните
(земни) червеи се потрудят и подобрят почвата вместо вас.

10 начина да съхраните влагата за по-дълго в градината си

Помагайте на отделните растения да запазят влагата, като направите широки дупки за засаждане с вложки от полиетиленово фолио. Изкопайте дупката до размер, достатъчен за кореновата система на растението и постелете дъното й с найлон. Ако се опасявате, че корените на растението няма да разполагат с достатъчно пространство, можете да застелите с найлон само по ръба на дупката, освобождавайки пространство в центъра. Смесете изкопаната пръст с обилно количество компост или добре изгнила тор,
преди да засадите растението и да засипете корените му. Полиетиленовата вложка ще забави оттичането в дълбочина на водата и ще спомогне да запазите по-дълго време влагата в корените на растенията.

В синхрон с природата

Не си струва да се мъчите с отглеждането на влаголюбиви растения в сухи каменисти почви. Вместо това, изберете за проблемните терени растения, които се чувстват добре в сухи условия. Листата на сухоустойчивите растения функционират по такъв начин, който им помага да се справят по-лесно с
недостига на вода.

Мулчиране, мулчиране и отново мулчиране

Покривайки повърхността на вашата почва с мулч, ще се намали изпарението на водата. Освен това, той ще затрудни избуяването на плевелите и при един грамотен подход дори ще разхубави градината ви. Винаги нанасяйте мулча през пролетта и есента, когато почвата е все още достатъчно влажна.

10 начина да съхраните влагата за по-дълго в градината си

Чакъл, камъчета и натрошени кори, от които се състои мулча, ще го направят привлекателен и полезен, наред с добре изгнилия компост, благодарение на които ще се подхранят растенията. Ако не пречи на естетиката ви, използвайте при засаждане полиетиленово фолио или мулчиращо агровлакно.

Събирайте дъждовната вода там, където е необходимо

Всички познаваме екологичните преимущества за околната среда от събирането на дъждовна вода, още повече че доставянето й е напълно безплатно за нас! Поставете водосъбирателите на дъждовна вода там, където те ще бъдат най-полезни. Разположете ги до оранжерията, на терасата или в непосредствена близост до градината, така че събраната вода да ви е винаги под ръка, когато е необходимо. Можете също така да събирате използваната в кухнята вода, а също и водата от ваната или душа, за да поливате растенията, но само ако преди това не сте използвали агресивни химични препарати.

Поливайте разумно

Поливайте засажденията рано сутрин, преди другата градинска работа. Ранното поливане ще съхрани добре влагата, поради изпаряването й в по-топлата част на деня, така че вашите растения ще получат достатъчно влага от сутрешното напояване. Поливането рано сутрин също така ще даде на вашите растения достатъчно време да изсъхнат, преди да настъпи нощното понижение на температурите. Това значително ще намали рискът от заболявания по растенията. Също така се се старайте да поливате растенията в корените, без да губите вода за омокряне на листата им.

Използвайте гел за задържане на влагата

Когато засаждате растения във висящи саксии и контейнери, за да съхраните по-дълго влагата в почвата, добавете в нея задържащ влагата гел. Това са малки кристали, които при поливане набухват и задържат влага в корените на растенията по време на горещи дни.

Вижте ощеПлевелите – естествени средства за борба с тях с дълготраен ефект

Поливайте избирателно

Не всички растения се нуждаят от еднакво количество вода всеки ден, така че можете да си позволите да поливате избирателно само определени растения. Вашите плодове и зеленчуци си струват усилията, но площите засадени с трева са удивително устойчиви на недостиг на влага. Не се притеснявайте, ако те променят леко цвета си. В действителност, ако оставите тревните площи неподрязани малко по-дълго, те са склонни да се справят добре и без допълнително напояване.

10 начина да съхраните влагата за по-дълго в градината си

Дайте предимство на растенията в контейнери, висящи саксии и нови насаждения. За да запазите гарантирано чувствителните растенията от изсушаване, опитайте се да инсталирате в градината си малка автоматизирана поливна система.

Поливайте само, колкото е необходимо

Ползотворното поливане веднъж на няколко дни (или когато почвата изсъхне) ще помогне на растенията да развият дълбока и здрава коренова система. Избягвайте леките поливания всеки ден: те стимулират растежа на тази част от корените на растенията, които са в близост до повърхността на почвата, което ги прави по-уязвими към засушаване.

Избирайте внимателно подходящи саксии

Почвата във висящите саксии или контейнери, поставени на терасата или на верандата, винаги изсъхват бързо. Въпреки това, можете да направите поливането по-ефективно, избирайки саксии от пластмаса или стъкло вместо от глина или керамика, които са много порести. Групирайте саксиите една до друга, така че растенията да могат да се възползват от получаващата се сянка от листата на съседните растения.

10 начина да съхраните влагата за по-дълго в градината си

Уверете се, че растенията разполагат с достатъчно пространство в контейнера или саксията, в която растат – голямата коренова система се нуждае от допълнителна влага. Ако прецените, че са утеснели, ги пресадете в по-големи саксии, за да запазите по-дълго почвата влажна.

Отстранете конкурентите

Пазете растенията от избуяване на плевели. Те ще израстат бързо и ще се конкурират с полезните растения в борбата за така ценната влага. За това ще ви помогнат своевременното плевене и мулчиране.

Желаем Ви успех в градинарството!