Всички сме чували това клише: „Вашите очи са огледало на душата ви.“ Но сега и науката го потвърждава!

Всички сме виждали много тестове за личността, които като че ли казват нещо за характера ви. Но сега всичко е много по-сериозно.

Учени от Шведския университет в Йоребру намерели 428 доброволци и сравнили цвета на очите им с характеристиките на личността им. Те открили, че по време на формирането на цвета на очите отговарят едни и същи гени, които образуват фронталните дялове на мозъка. По този начин, по цвета на очите може да бъде научено много за вашия характер!

Д-р Ентъни Фелон от университета в Единбург е провел подобен анализ. Ето какво казва той:

„Очите са толкова свързани с неврологията на мозъка, че може да се каже така: чрез тях може да се види извън мозъка. Това не е изненадващо: зрението е от първостепенно значение за нормалното функциониране на мозъка“.

Сега се вгледайте внимателно в огледалото. И вижте какво означава цвета на очите ви.

Имате тъмно кафяви/черни очи.

Вероятно вие сте роден лидер. Хората с такива очи са рядкост и много често изглеждат потайни.

Тъмните очи са знак за голямо количество меланин в организма. Проучванията показват, че тези хора пият малко (много по-малко от „светлите“ хора) и обикновено постигат голям успех в спорта и бизнеса. Най-подходящ за тях като спорт е тениса.

И още нещо: колкото повече е меланина в кръвта ви, толкова по-бързо работи мозъкът ви.

Потенциално бихте могли да управлявате света – просто трябва да намерите вътрешни сили за това. За останалата част от света вие вече сте лидер.

Вие имате сини очи.

Вие имате силен характер и сериозна физическа сила. Въпреки, че хората могат и да не подозират за това.

Повечето хора не ви харесват, докато не ви опознаят по-добре. Може би някои хора мислят, че сте слаби, плахи и несигурни партньори, но това не е така.

През 2006 г. германските психолози са установили, че синеоките деца са склонни да бъдат по-внимателни при избора на нови неща и удоволствия, те са значително много по-малко открити в сравнение с другите деца на тяхната възраст.

Учените твърдят, че хората с такъв цвят на очите се възприемат в обществото, като „егоистични“, а понякога дори и „агресивни“.

Въпреки тези определения, изследователите от университета в Питсбърг казват, че една жена със сини очи по-лесно преодолява болката по време на раждане, отколкото тази с тъмни очи. Хората със сини очи също така се справят по-добре със следродилната депресия.

Д-р Инна Белфер от Питсбъргския университет, казва, че тези хора страдат по-малко от тревожност и депресия и са по-малко склонни да размишляват и да се самовглъбяват.

Вие имате сиви очи.

Сивите очи се срещат доста рядко. Въпреки, че в действителност, те са просто вид сини очи – от гледна точка на биологията, не по цвят, разбира се.

Ако имате очи с цвят като на снимката, това означава, че вие сте изключително балансиран човек и имате „две страни“ на личността – направо  д-р Джекил и мистър Хайд в едно тяло! Можете да се държите по съвсем различен начин в зависимост от това какво изисква ситуацията. Вие сте в състояние да контролирате напълно емоциите си и не се придържате към старите си убеждения. т.е. те постоянно се променят.

Единственият ви недостатък – зависимостта от мнението на другите хора. Вие винаги искате да се „поберете“ в очакванията на някой друг и да оправдавате надеждите му. Така че и вие трябва да се напрягате повече, отколкото другите.

Вие имате светло кафяви очи.

Хората със светло кафяви очи много рано започват да говорят, което ги прави уникални. Те са уверени, независими и предпочитат да действат спонтанно, а не в строго съответствие с плана.

Също така хората ви считат за загадъчна личност, такава, с която „е трудно да се справиш.“

Д-р Матю Лич от Университета на Южна Австралия твърди, че хората с кафяви очи е по-вероятно да имат проблеми с черния дроб и храносмилането.

Вие имате кафяви очи.

Такива хора са интелигентни, любознателни, в твърд и настоятелен характер. Вашата отличителна черта е доверието.

Карлов от университета в Прага,  казва, че тези хора, знаят как да уважават родителите си, в една връзка се характеризират с вярност, нежност, докато в същото време  са „непокорни“.

Едно проучване, проведено от списание Хронобиология Интернейшинъл, установява, че хората с този цвят на очите, обикновено спят два часа по-малко от останалите. Въпреки че като правило, по-трудно се събуждат на сутринта.

Вижте още: Древен метод за изпълняване на желания. Трябва ви само игла!

Вие имате зелени очи.

Ако очите ви са зелени, трябва да ви поздравим. Изглежда, че повечето хора на планетата мислят като вас, хора атрактивни, секси и много интересни.

Изследването, публикувано в списание Los Angeles Impulse, установява, че зелените очи по принцип се считат за много секси.

В разговори вие сте приятен и доминиращ човек, в работата си – силни и внимателни.

Д-р Хамади Кaлела също така казва, че хората със зелени очи ценят тишината и обикновено са независими. Те могат лесно да оцелеят в периоди на самота и дори понякога съзнателно избират „тишината“.

Те също така се характеризират с непредсказуемост, кротък нрав и склонност към избор на творчески професии. Тези хора работят по-добре от всички останали в условия на стрес.