НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да засадите патладжани? Тайните на добрата реколта!

Как да засадите патладжани? Тайните на добрата реколта!

0
Как да засадите патладжани? Тайните на добрата реколта!
Как да засадите патладжани? Тайните на добрата реколта!

Да се отглеждат патладжани е доста трудно и опитните градинари знаят този факт. Поради това не всички се осмеляват да засадят този иначе толкова полезен зеленчук в градина си. От друга страна, при наличието на подходящи грижи може да получите добра реколта от вкусния зеленчук.

Ако искате да получите отлична реколта от патладжани, е необходимо да се погрижите за създаване на максимално благоприятни условия за отглеждането му. Необходимо е да се посади растението в точното време, на подходящото място и да се гарантират по-нататъшни правилни грижи.

Как да се подготви почвата за засаждане на патладжани?

Патладжаните не обичат глинести почви. Тези растения се развиват добре в плодородна, рохкава и богата на хранителни вещества почва. Ако във вашия участък почвата е глинеста, добавете малко речен пясък и компост (1 кофа на 1 кв.м)

Не засаждайте патладжан на същото място, където сте го отглеждали предишната година. Не го правете и в участъци, където предишната година сте отглеждали картофи, домати и други подобни зеленчуци, тъй като те се засягат от подобни
заболявания.

Къде е най-добре да се засадят патладжани?

Най-добрите предшественици за отглеждането на патладжана са лук, фасул, боб, грах, тикви, диня.

Кога се засажда разсада от патладжани?

Тъй като патладжанът е топлолюбиво растение, се препоръчва да се отглежда при температура на въздуха над +15/+17 °С, а температурата на почвата при засаждането не трябва да бъде под +12 °С. В противен случай, растението ще изхвърли листата си и ще започне да боледува. Дори ако ниските температури се задържат няколко дни, растението може да умре.

Затова е по-добре да не се бърза със засаждането на разсада на открито място. Също така, не бързайте да засаждате патладжан и в оранжерията. В Украйна и Централна Русия културата се засажда в края на май или в началото на юни.

За засаждане изберете слънчево и защитено от вятър място, където на растението ще му бъде уютно и комфортно да се развива.

Вижте ощеКраставици могат да се отглеждат вертикално по ефективен начин

Как да се засадят патладжаните?

Подгответе ямките съгласно схемата 30х60 сантиметра. Въпреки това, при маркирането е необходимо да се вземе предвид сорта на патладжана. Това се налага, тъй като възрастните растения от различни сортове могат да имат различни размери. По-добре да се направи по-рядко засаждане, тогава патладжанът обилно ще цъфти и ще завърже плодове.

Както и при другите разсади, патладжанът се препоръчва да се засажда вечер или при облачно време. В готовите ямки добавете шепа пепел и полейте с топла вода с добавен калиев перманганат. По този начин ще обеззаразите почвата и ще предпазите културата от развитието на болести.

Първите дни след засаждане, е необходимо да се осигури малко сянка на разсада. Често растенията дълго се аклиматизират и изхвърлят долните си листа. Не изпадайте в паника, след като разсадът се захване, растенията ще укрепнат и ще станат по-силни, а пожълтелите листа отново ще придобият светло зелен оттенък.