НАЧАЛО ЗДРАВЕ Куркумата и нейните ползи за здравето на организма ни!

Куркумата и нейните ползи за здравето на организма ни!

0
Куркумата и нейните ползи за здравето на организма ни!
Куркумата и нейните ползи за здравето на организма ни!

Ползите за здравето от куркумата са неоспорими. Източната природна медицина я използва за лечение на различни здравословни проблеми от стотици години.

Куркумата дължи своите силни лечебни свойства на куркумина – нейната основна активна съставка. Куркуминът се идентифицира като мощен антиоксидант, противовъзпалително и противораково средство. В действителност, то е най-ефективната натурална съставка за намаляване на възпалението в организма.

Много хора обаче не знаят, че куркумата не се усвоява лесно от организма, така че трябва да я използвате правилно, за да получите полезните й свойства за здравето си.

Също така е добре да знаете, че органичната куркума на прах е много по-лесна за използване, за разлика от свежия корен, който също може да бъде намерен във всеки магазин за здравословни храни.

Куркумата е подобна на джинджифила по много причини, най-вече, защото и двата продукта принадлежат към едно и също семейство.

Здравните експерти препоръчват използването до 10 грама на ден, което е около една супена лъжица. За оптимални ползи за здравето, трябва да приемате тази подправка ежедневно или най-малко три пъти в седмицата.

Децата под 7-годишна възраст и по-възрастните хора трябва да използват половината от тази доза (половин супена лъжица) веднъж седмично, когато за първи път използват тази подправка в диетата си. След това дозата може да се увеличава в зависимост от индивидуалните нужди. Все пак, ако имате някакви странични ефекти, като например лошо храносмилане или непоносимост, се консултирайте с вашия лекар.

Внимание!

При използване на куркума, важно е да не я вземате на празен стомах! Освен това, ако страдате от камъни в жлъчката, консултирайте се с вашия лекар преди да я използвате, тъй като разстройва жлъчка и може да влоши състоянието ви.

Никога не трябва да я комбинирате с лекарства като аспирин, ибупрофен или варфарин.

Най-популярният начин за използване на куркумата е като я добавите към една чаша топло мляко.

Вижте още: Разберете как картофите са полезни за здравето ви!

Д-р Андерсън препоръчва тази рецепта:

Смесете 1/4 чаена лъжичка куркума с половин чаена лъжичка зехтин. Добавете прясно смлян черен пипер, а след това разбъркайте всичко заедно. Вземете тази смес и я добавете към други храни, като супи или салати. Когато я смесвате с други храни, се уверете, че няма да има термична обработка, затова я добавяйте в самия край на готвенето. Можете да я смесите с малко вода.

Съставки:

1 чаша топла вода

1/4 чаена лъжичка куркума

сок от половин лимон

канела

1/8 чаена лъжичка мед

1 чаена лъжичка кокосово масло