Атаките на мравките могат да бъдат победени по различни начини. Модерната химическа промишленост предлага широка гама от инструменти, за да се справите с мравките – гелове, спрейове, прахове, разтворими отрови и други подобни средства, които са ефективни, но, за съжаление, вредят не само на насекомите.

Геловете против насекоми съдържат най-малко 0,05% от веществото, наречено фипронил, което води до увеличаване на щитовидната жлеза. Аерозолите са съставени от дезодориран газ, който може да доведе до болезнено главоболие. Отровите предизвикат тежки алергични реакции при деца.

Средства против мравки у дома

Ако можете да напуснете помещението за най-малко три дни, химикалите против насекоми не са страшни. Но ако няма къде да отидете и съседството с насекомите не ви радва, е необходимо да приложите инсектициди с естествен произход.

Примамка с борна киселина – едно от най-ефективните средства. Твърдо сварен жълтък от яйце смесете с нещо сладко. Подходящи са захар, мед, конфитюр. Към получената смес добавете 20 грама борна киселина. Оформете сместа на малки топки и ги разпространете на местата с мравки.

Ще видите как на следващия ден насекомите започват да умират масово. Ако топките останат най-малко за един месец, в помещението няма да има нито една мравка. Това природно средство е много ефективно поради факта, че мравките разпространяват отровата в гнездата си, където умират всички насекоми, включително и майката.

Чесън – още едно отлично средство за борбата с мравките. Ако миризмата на чесън не ви пречи, натрийте със скилидки чесън всички первази и цокли.

Капаните с тиксо работят безупречно. Сложете двойнозалепващо се тиксо по периметъра на листа, а в центъра сложете малка почерпка. За съжаление, по този начин ще унищожите само една малка част от насекомите.

Ако нашествието на неканените насекоми е било предотвратено, не се отпускайте. Мравките могат да се появят отново. Ще трябва да следвате определени превантивни мерки.

Никога не оставяйте храна за мравките. Старателно събирайте всички трохи, избършете повърхността с влажна кърпа и често изхвърляйте боклука.

От време на време почиствайте с помощта на амоняк. На 10 литра вода трябва да добавите 1 чаена лъжичка амоняк.

Вижте още: Как банята ви да заблести от чистота само за 5 минути

Защитете вентилационните отвори – залепете около периметъра на вентилационната тръба широка ивица двустранно тиксо.

С малко усилия ще се изненадате колко бързо може да се справите с този на пръв поглед нерешим проблем.