Малцина от нас имат идеята как да използват картофите не по предназначение, а за нещо напълно различно. Оказва се, че този зеленчук е много добър помощник в ежедневните домакински задължения.

Картофите могат да бъдат полезни за вас не само за кулинарни цели – природата на този ценен зеленчук е такава, че дори когато за първи път е доведен в Европа,  той не се е ползвал като продукт за ядене, а като декоративно растение.

Но по-късно, когато картофът започнал да присъства във всички ястия, печели прякора си „втори хляб“. Хората успешно продължават да го използват за различни цели, включително в борбата с ужасни болести.

Решихме да ви кажем как можете да използвате картофите извън кухнята. Оказва се, че има много опции, които е полезно да знаете.

Помощник в домакинството

Да се ​​отървем от ръждата

Природно средство за премахване на ръжда по тиганите – сурови картофи със сол.

Срежете наполовина един картоф и го потопете в препарат за миене на съдове, сол или сода. С плоската повърхност натрийте ръждивите места.

Чисти кухненски уреди

Не хвърляйте водата, останала след варене на картофите: в нея можете да накиснете сребърните прибори. Всички почернели вилици и лъжици след няколко минути ще възвърнат първоначалния си цвят, а плаката и петната ще се разтворят.

Между другото, ако се наложи да почистите загорял тиган, сварете в него вода и добавете картофени обелки.

Разсаждане на рози

Абсолютно страхотен начин за приложение имат картофите в отглеждането на рози. Забито в центъра на картофа стъблото расте по-бързо, тъй като растението отнема повече вода и хранителни вещества директно от картофите.

Спасяване на супата

Ако в последният момент сте установили, че супата е прекалено солена, това лесно може да се поправи с няколко картофа.

Добавете в супата няколко картофа и ги варете за известно време: Зеленчуците отнемат излишната сол и ястието ще е спасено.

Грижа за вас

Коса

Друга причина да не хвърляте водата след варене на картофите е да се погрижите за косата си. Картофената вода е напълно подходяща за изплакване на косата, но имайте предвид, че е необходимо да е без сол. Преди нанасяне я изстудете добре.

След измиване на косата, използвайте отвара от картофи за изплакване на косата: това ще й помогне да стане по-силна и ще й придаде здравословен, естествен блясък.

Сенки под очите

Поради високото съдържание на витамин С, различните хранителни вещества и нишестето, картофите са идеални за грижата на лицето.

Те ще ви помогнат да се отървете от тъмните кръгове и торбички под очите. През деня за 15-20 минути поставяйте нарязани кръгове от хубави млади картофи под очите си – приятният резултат ще почувствате след около седмица.

Нежна кожа

За кожата на лицето е много полезна маската от картофи: тя намалява възпалението, изглажда белезите, подхранва, изчиства, подмладява и стяга кожата.

Има много рецепти от зеленчуци за маски за лице: подходяща за суха кожа е маската от краставица и пюре от картофи, за мазна кожа – картофи и моркови с добавка пшенично брашно, за комбинарана или нормална кожа – просто картофено пюре, без никакви добавки, но с една чаена лъжичка лимонов сок.

Не забравяйте, че тези, които имат чувствителна кожа, не им се препоръчва да  правят маска от сурови картофи: тя действа по-агресивно от варените и може да доведе до раздразнения.

Домашен лекар

Пречистване на организма

Картофите пречистват организма и в същото време бързо му предоставят необходимите витамини, като му помагат да нормализира обмяната на веществата: затова въз основа на този зеленчук има много детоксикациони диети.

Най-лесният начин за бързо разтоварване на организма  е в продължение на 3 дни да ядете само варени или печени картофи, като не забравяте да пиете вода с лимон.

Вижте още: Цветя, които носят щастие, благополучие и късмет

Заболявания на горните дихателни пътища

Картофените пари се препоръчват да се вдишват от тези, които страдат от обикновена настинка или простуда – такава инхалация е отлична първа помощ, за да не се развие болестта. Сварете картофите, без да ги белите (за да повишите ефекта можете да добавите евкалиптово масло) и вдишвайте в продължение на 10-15 минути.

Компресите на основата на варени картофи перфектно помагат при хронична кашлица.