НАЧАЛО ЗДРАВЕ Смокинята има много ползи! Струва си да прочетете това!

Смокинята има много ползи! Струва си да прочетете това!

0
Смокинята има много ползи! Струва си да прочетете това!
Смокинята има много ползи! Струва си да прочетете това!

Бих искала да споделя с вас някои интересни факти за мистериозния плод – смокинята. Този ориенталски гост се среща често в нашите магазини – сега е времето да разберете какъв е и как се яде.

Смокинята има много интересни свойства, които научавайки ги едва ли ще минете мимоходом покрай щанда със златните плодове. Малките семена в средата на плода не са по вкуса на всеки, но техните полезни свойства го компенсират.

С какво са  полезни смокините​?

Еднакво полезни са сушените, консервираните и пресните плодове. И то благодарение на уникалния им химичен състав: смокините съдържат магнезий, калий, калций, желязо, пектин, набор от витамини, минерали, органични киселини.

Сега ще ви разкажем в кои случаи да включвате плодовете в ежедневната си диета. За по-добра работа на сърдечно-съдовата система, калия и магнезия в състава на смокините укрепват сърдечния мускул, намаляват съсирването на кръвта, а пектина и фицина разреждат кръвта, насърчават разтварянето на холестеролните плаки.

Смокинята нормализира работата на стомашно-чревния тракт, полезна е при гастрит, запек и отравяния.

200 грама сушени плодове в рамките на няколко часа след консумация могат да почистят напълно червата.

За лечение на заболявания на дихателните пътища

Малко хора знаят, че сушените смокини са добро отхрачващо средство, те лекуват бронхит, астма и ангина. При простуда трябва да ядете каша от плодовете, разредена с топло мляко.

Предотвратяване на рак

Поради кумарина и бензалдехида в състава си, плода на смокиневото дърво е в състояние да устои на развитието на злокачествените клетки.

При диабет

Пресните смокини са с нисък гликемичния индекс, така че те могат да се използват от хора с лека форма на диабет. Отварата от листата на смокиня ще помогне за намаляване нивото на инсулина.

За здравето на жените

На този момент, може би, трябва да обърнете особено внимание. Плодът съдържа кумарин  и фурокумарин – органично съединение, което е в състояние да облекчи болката по време на менструация. Също така, през тези дни се препоръчва да се ядат по три смокини: те бързо възстановяват силите и зареждат пълния запас от основни хранителни вещества.

При планирането на бременност

Смокините съдържа фолиева киселина, необходима на жените преди зачеването и в началото на бременността за нормалното развитие на плода.

Мъже, обърнете внимание!

Смокинята оказва положителен ефект върху пикочно-половата система, възстановява мъжката полова функция, предотвратява инфекции и гъбични заболявания. На мъжете се препоръчва да  вземат ежедневно отвара  от 2-3 плода, която лесно се прави, като се заливат плодовете с кипяща вода.

Вижте още: Погрижете се за вашите крака с тези 2 достъпни съставки!

За отслабване

Смокинята се счита за хранителен продукт, състоящ се от хранителни фибри. Трябва да обърнат внимание тези, които ползват индивидуална диета за отслабване. Забележителното е, че тези екзотични плодове могат да бъдат закупени от почти всеки пазар!

Но си струва да ви припомним някои противопоказания при употребата им. Като всички сладки плодове, смокините може да предизвикат алергични реакции и могат да навредят при стомашно-чревни заболявания и ниско налягане. Не е препоръчително да ядете смокини, ако сте кърмачка, тъй като има риск да се появи диария на вашето бебе.

Яжте здравословна и вкусна храна! Ако статията е била полезна за вас, моля споделете информацията с приятелите си.