НАЧАЛО ЗДРАВЕ Тинктура от зелен орех – чудотворно природно лекарство!

Тинктура от зелен орех – чудотворно природно лекарство!

0
Тинктура от зелен орех - чудотворно природно лекарство!

Зеленият орех притежава уникални лечебни свойства. Независимо от широкото му разпространение и на пръв поглед обикновения му вид, за повечето хора орехът пази множество магически тайни. Дърво на живота, царско дърво, червен орех – това далеч не е пълният списък с имена, които хората са му давали в знак на благодарност за ценните му качества.

Ореховата дървесина е високо ценена от майстори на различни занаяти, вкусните семена се използват за приготвяне на кулинарни продукти и сладкарски изкушения, почти всички части на това растение отдавна се използват от народните лечители за лекуване на страдащите от различни заболявания.

Още Авицена е писал за това как орехът влияе благотворно на човешкия организъм и по-специално при изтощение от дълго гладуване или от белодробни заболявания.

Зелени орехи – състав и ползи

Максимални ползи носят орехите в т.нар. млечна зрялост – когато кората на плода е млада и зелена, а вътрешните прегради са меки и светли. Именно в тази възраст, орехите натрупват рекордно количество витамин С (около 2 500-3 000 мг; за сравнение в цитрусовите плодове съдържанието му е 70-80 мг).

По време на по-нататъшното му съзряване, количество на този мощен антиоксидант и “пазител на младостта” бързо намалява (около 50 пъти).

Друга уникална субстанция, която е суровина на тинктурата на зеления орех – е джъглон. Това е естествен антибиотик, проявяващ мощно антибактериално, противогъбично и противопаразитно действие. Не случайно, под ореховото дърво винаги можете да се скриете от досадните насекоми.

Както е добре известно на всеки, за когото е важно поддържането на оптимално телесно тегло, ореховите ядки са много калорични, заради високото си съдържание на мазнини (70%). Въпреки това, тези мазнини са полиненаситени и са незаменими за човешкия организъм.

Те участват активно във всички метаболитни процеси, които имат пряко въздействие върху състоянието на вътрешните органи и имунната система като цяло. Така че не трябва да се притеснявате за фигурата си, тъй като използването на тинктура от зелен орех ще й бъде единствено от полза.

За тези хора, на които поради липсата на естествен йод се препоръчва прием на морски дарове (а те по преценка на СЗО са около 50% от общото население на Земята), очевидно също ще е от полза тинктурата от зелен орех.

Този продукт може да бъде алтернативен източник на йод, който постепенно да замени в тялото радиоактивния аналог, да регулира състоянието на щитовидната жлеза и да намали риска от заболявания, свързани с йодния дефицит.

Изброените по-горе вещества далеч не са единствените ценни съставки на това природно лекарство. Сред тях следва да се споменат още витамините А, Е, К, РР и от група В. В това средство също така се съдържа уникален склад на минерали (K, Ca, Mg, Fe, Zn), които в човешкото тяло работят самоотвержено в името на здравето.

Показания за прием на тинктурата

Предвид гореизложеното, можем да направим извод относно това кой трябва да тества лечението с тинктура от зелени орехи върху себе си. Това са:

. Хората, страдащи от дисфункция на щитовидната жлеза (гуша, хипо- и хипертиреоидизъм, изтощение и затлъстяване като следствие от проблеми с метаболизма)

. Жените с гинекологични заболявания (ендометриоза, безплодие, миоми, спонтанни аборти)

. Хората със заболявания на кръвта и лимфната система (левкопения, левкоцитоза, желязодефицитна анемия)

. Хората, диагностицирани с паразитни болести, както и за превенция от тях.

. Тези, които желаят бързо да излекуват раните си, да почистят кожата си от обриви и гъбични инфекции.

. Подложените често на стрес и склонни кам нервност и раздразнителност.

. Хора, които водят здравословен начин на живот и за превенция на липсата на биоактивен йод.

Как се приготвя тинктурата?

За да се приготви най-ефективно средство, суровините за него трябва да бъдат събирани своевременно, за да не се пропусне момента на “млечност” на зеления орех. В различните географски ширини и за различните сортове, времето за събиране може да се разминава с няколко дни, а дори и седмици.

Ето защо, по-подходящо ще бъде оценката за готовност да се направи по външни критерии – мека кожа, която е лесно да се пробие с остър предмет и желеподобна сърцевина при напречно срязване.

Най-простата тинктура от зелен орех с водка се приготвя за 2 седмици. Необходимо е да се съберат 30-40 зелени плода. За минимална загуба на полезни вещества е важно орехите да се смелят веднага след събирането им. Също така трябва да защитите ръцете си по време на работата, в противен случай те ще се оцветят за дълго в кафяво.

Получената маса се изсипва в една тъмна бутилка, а след това се залива с 1 литър водка и се оставя на тъмно място, за да се настойва в продължение на 14 дни. След този период от време, получената ароматна тинктура с наситен тъмен цвят, може да се приема по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, след хранене.

Според мненията на много специалисти, тази лечебна тинктура перфектно помага при хипертония, сърдечна болка, проблеми с храносмилателния тракт.

Съществува и разновидност на тази рецепта – орехова тинктура със спирт, която се приготвя аналогично на рецептата с водка. 30-40 смелени ореха се заливат със 70%-ов спирт  и след това се настойва в продължение на 2 денонощия. Получената напитка се филтрира и се разрежда с вода в съотношение 1:1.

Можете да добавите 25 грама мед – народните лечители твърдят, че медът и зелените орехи взаимно подсилват полезните си свойства. Използвайте спиртената тинктура по 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден преди хранене.

Продължителността на лечението с всички видове тинктури е не повече от един месец. Ако е необходимо да се продължи курса, се препоръчва да се консултирате с лекар.

Вижте ощеОцет, чесън и мед – природното чудо за много болести!

Зелени орехи със захар

За тези, които по някаква причина не могат да употребяват тинктура с водка или спирт, има проверена рецепта със захар, която е доказала своя терапевтичен ефект. Това лекарство има всички по-горе изброени полезни свойства и начинът му на приготвяне е също много прост.

Ще са ви необходими един килограм от същите зелени орехи с млечна зрялост и един килограм захар. Орехите се смилат, слагат се в 3-литров буркан и се засипват отгоре със захар, затварят се с капак от найлон и се оставят на тъмно място в продължение на един месец. Бурканът трябва периодично да се разклаща.

В резултат на това орехите ще пуснат сок, който ще се смеси със захарта и ще се превърне в тъмно оцветен сироп, който трябва да се консумира на гладно, 3 пъти на ден по една чаена лъжичка.

Какви ограничения съществуват за употребата на тази тинктура?

Противопоказанията за това средство, на основата на малки зелени орехи, не са много, но трябва да се приема с особено внимание от хора с алергични реакции към всякакъв вид ядки, както и от тези, които имат склонност да образуват кръвни съсиреци.

Също така, не трябва да започвате да приемате орехова тинктура в периоди на обострена стомашна язва, при екзема или псориазис, както и по време на бременност и кърмене. Разбира се, поради съдържанието на алкохол, не е възможно да се дава това лекарство на деца. И във всеки случай, е задължително да се придържате към посочените дозировка и общ период на прием.

Не забравяйте, че природата винаги има в запас множество варианти, които могат да поддържат нашето здраве, но е необходимо да ги прилагате отговорно и разумно.

Важно! Преди да преминете към използване на тази тинктура, задължително се консултирайте с лекар!