НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Хляб с домашно приготвен “вечен” квас – полезно печиво без мая!

Хляб с домашно приготвен “вечен” квас – полезно печиво без мая!

0
Хляб с домашно приготвен
Хляб с домашно приготвен "вечен" квас - полезно печиво без мая!

Току що изпечен, ароматен хляб с домашно приготвен квас, без мая, присъства на трапезата ни по време на всеки празник. Искам да ви споделя, че вече не купувам хляб от магазина!

В древни времена, когато печенето на домашен хляб е било нещо съвсем обичайно, всяка домакиня е имала своя собствена рецепта за тестото. Общо оставало само едно – квасът за хляба, който обезпечавал уникалната му пореста структура и му придавал неповторим кисел вкус.

Действието на кваса е базирано на млечнокисели бактерии. Благодарение на естествената ферментация и постепенното съзряване, настъпва насищане на тестото с допълнителни съединения. Ето защо, хлябът без мая, на основата на квас, се смята за много по-здравословен, по-дълго се съхранява и това, което е много важно – не мухлясва.

Хляб с домашно приготвен "вечен" квас - полезно печиво без мая!

Как да си направим квас за ръжен хляб

За приготвянето на най-простия и по тази причина най-популярния сред домашните хлебопекари квас, са нужни само топла вода и брашно. А след това остава да почакате малко: след 5 дни, вие ще имате в ръцете си основата за пълния с витамини домашен хляб.

Хляб с домашно приготвен "вечен" квас - полезно печиво без мая!

Ден 1

В буркан (най-добре е да вземете 2-литров), смесете 100 грама ръжено брашно и 100 мл топла (около 35 градуса) вода. Трябва да получите маса с консистенция на гъста сметана. Покрийте буркана с капак и го поставете на топло място за един ден. След известно време ще забележите няколко въздушни мехурчета – започнал е процес на ферментация.

Ден 2

Нахранете кваса. За да направите това, добавете още 100 мл топла вода и досипете толкова брашно, че консистенцията на сместа да стане пак същата. Разбъркайте, покрийте и отново поставете на топло място. Разбърквайте от време на време.

Ден 3

На третия ден квасът увеличава обема си, мехурчета стават много, поради активната ферментация, за което свидетелства неприятната миризма. Не е необходимо да се притеснявате, всичко е наред. Да провалите нещата може само в случай, че в дома ви е много студено. Нахранете кваса за последен път и отново го оставете на топло място.

Хляб с домашно приготвен "вечен" квас - полезно печиво без мая!

Ден 4

Обикновено по това време неприятната миризма на кваса се трансформира, превръщайки се в характерната кисела. Самата маса забележимо се успокоява. Можете да отделите необходимото количество квас, изискващо се по рецептата за приготвяне на хляб, а останалата част прехвърлете в буркан от 0,5 литра и покрийте с капак, на който има пробити дупки. Това ще бъде вашият “вечен” (стартов) квас за по-нататъшна употреба.

Хляб с домашно приготвен "вечен" квас - полезно печиво без мая!

Вижте ощеФантастични гевреци!

Как да съхранявате кваса?

Ако планирате да печете често хляб, квасът може да се съхранява при стайна температура, хранейки го на всеки 12 часа. Колкото по-топло е в стаята, толкова повече ще се нуждае квасът от хранене.

Хляб с домашно приготвен "вечен" квас - полезно печиво без мая!

Ако печете хляб не толкова често, дръжте кваса в хладилника, нахранвайки го веднъж на всеки 5-7 дни. Следващият път, 24 часа преди началото на месене на тестото, извадете кваса от хладилника нахранете го както и преди, с интервал от 12 часа и го оставете на топло.

Хляб с домашно приготвен "вечен" квас - полезно печиво без мая!

Може би, не по-малко важен е следният съвет: приготвяйте кваса в тишина и в добро настроение. Печете и радвайте своите близки, тъй като ароматът на този хляб е божествен, а вкусът му не може да се сравни с този на хляба, купен от магазина!

Очакваме вашите коментари относно опита ви в печене на такъв хляб и вашите ценни съвети!