НАЧАЛО ЗДРАВЕ Пикантните храни и техните невероятни ефекти върху здравето

Пикантните храни и техните невероятни ефекти върху здравето

0
Пикантните храни и техните невероятни ефекти върху здравето
Пикантните храни и техните невероятни ефекти върху здравето

Пикантните храни, разбира се, са наситени на вкус. Някои хора могат да кажат, че пикантните храни предизвикат храносмилателни проблеми, което вероятно се отнася до тези, които имат чувствителен стомах. Но също така ще придобиете много невероятни ползи от тяхната консумация.

Тук са събрани ползите за здравето от яденето на пикантни храни.

Борба срещу сърдечно-съдовите заболявания

Консуамцията на пикантни храни включва черен пипер и куркума. Те намаляват кръвното налягане, което се дължи на наличието им на капсаицин. Това съединение може да съдейства за разширяване на кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното налягане. Куркумата съдържа противовъзпалителни свойства, които могат да защитят сърцето.

Изгаряне на калории

Изглежда, че количеството пот, което тялото ви произвежда при консумацията на пикантните храни, всъщност е нещо добро. Това се дължи на факта, че с повишаване на температурата, също така се увеличава броя на изгорените калории. Има и изследвания, които са показали, че хората, които консумират пикантни предястия в крайна сметка ядат по-малко по време на основното ястие. Това е наистина ефективен метод, особено за онези, които искат да загубят тегло.

Предотвратяват рак

Учените и изследователите са открили, че куркуминът има огромно въздействие върху раковите клетки. Изследванията върху куркумина показали, че той всъщност може да намали риска от рак на гърдата, рак на стомаха и рак на маточната шийка. От друга страна, се твърди, че капсаицинтът намалява броя на ракови клетки в простата, без да навреди на нормалните клетки. Това звучи обещаващо.

Повече хранителни вещества

Редовната консумация на чили ви дава важни хранителни вещества, които включват витамини А и С, както и други минерали. Просто помислете за тялото си и какво му давате чрез добавянето на малко люта подправка във вашата диета.

Загуба на тегло

Това е една от причините, поради която трябва да добавите лютите чушки в диетата си, тъй като те са широко известни в намаляването на тегло. Консумацията на лют пипер или чили всъщност може да увеличи топлината в тялото, което да доведе до ускоряване на метаболизма. Ето защо, ако имате намерение да се отървете от излишните килограми, вие определено трябва да помислите как да включите пикантните храни поне веднъж или два пъти седмично в хранителния си режим.

Подобряване на настроението

Друго изненадващо предимство, свързано с пикантните храни, е, че те подобряват настроението ви. Казват, че капсаицинът и куркуминът, които се намират в лютите чушки, кара мозъка да произвежда хормона на щастието,  известен като серотонин. Това всъщност може да помогне в борбата с много проблеми в настроението като депресия, тревожност и други подобни.

Вижте още: Кажете сбогом на камъните в бъбреците само за една седмица!

Както можете да видите, няма нищо лошо в това да добавите пикантните храни в диетата си. Така че, ако искате да ускорите метаболизма си, за да отслабнете, или искате да се предпазите от рак или сърдечно-съдови заболявания, само не забравяйте да добавите някоя люта подправка към вашата храна, за да получите хранителни вещества, които са необходими за здравословен начин на живот и здраво тяло.