НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правила за отглеждане на краставици на балкона

Правила за отглеждане на краставици на балкона

0
Правила за отглеждане на краставици на балкона

Всеки градинар задължително отглежда краставици. Някои обичат да ги отглеждат в оранжерии, други в открити градини, но има и такива, които успяват да съберат сравнително добра реколта от краставици директно от балкона. Тази универсална зеленчукова култура може да расте във всяка среда, ако знаете някои правила за отглеждане и грижа. Самият процес е прост и дори забавен.

Важно условие е местоположението на остъкления балкон – трябва да е разположен на изток или на югоизток. Това ще обезпечи растението с необходимото количеството светлина и топлина, а остъклението на балкона ще защити зеленчуковата култура от течение и вятър.

Информация за сеитбата на семената на краставиците

Правила за отглеждане на краставици на балкона

Отглеждането на краставици на балкона започва с избора на семена за засаждане. Тъй като условията на балкона са нестандартни, необходимо е да се изберат съответните сортове, които са подходящи за такива условия. Те трябва да са хибридни сортове, които се самоопрашат, могат да растат в сенчести условия и имат компактни плодове.

Съдът, в който ще се сеят семената трябва да бъде със светъл цвят, за да не прегрява на слънцето и задължително с дренажни отвори и с подложка, а размерите му да са около 80 сантиметра дължина и 25 сантиметра ширина.

На дъното на съда е необходимо да се насипе неголям слой от керамзит и след това да се добави почвената смес, състояща се от торф и перлит. Такава почва се смята за универсална и много подходяща за отглеждане на краставици на балкона.

Благоприятно време за сеитба на семената на краставицата е периода от началото на април до края на май. По това време, растението ще получава достатъчно светлина и топлина на остъкления балкон или лоджия.

Подготовка на съда за краставици

Правила за отглеждане на краставици на балкона

Универсална почвена смес се продава в търговските вериги, но можете да си приготвите почва и сами. Сместа за краставици трябва да бъде питателна и да се състои от градинска почва и компост (разложен) и малко количество перлит. С цел да се обеззарази приготвената почва е необходимо да се попари с гореща вода (90 градуса) или да се залее с разтвор на фунгицид малко преди засаждане на семената. За всеки храст краставица са нужни около 5 литра почвена смес.

На дъното на съда трябва да се насипе най-малко 2-3 сантиметра керамзит, след което се изсипва около 90% от почвената смес. След обилно поливане и слягане на почвата може да се добави още малко от почвената смес.

Отглеждане краставици през зимата

Правила за отглеждане на краставици на балкона

В студеното време през годината, също може да се отглеждат краставици на балкона, но той трябва да се отоплява.

Семената на много култури преди сеитба трябва да се накиснат във вода, но на семената на краставицата това може само да навреди, защото кълновете на тази култура са доста крехки и могат да се счупят по време на посев. Поради това за краставиците е по-благоприятно семената да са сухи при засаждане.

За обеззаразяване на семената на краставиците от вредители и болести, е необходимо да се извърши процеса на дезинфекция непосредствено преди засаждането. Това е необходимо само в случай, че семената не са закупени. Специализираните магазини продават семена, които вече са преминали профилактична обработка. Това е видно от тяхната оцветена обвивка.

Дупките за посяване трябва да бъдат на разстояние не по-малко от петдесет сантиметра една от друга. Във всяка от тях на дълбочина не повече от два сантиметра се поставят по две семена (тъй като някое от тях по някаква причина може да не поникне). Непосредствено след засяване на семената е необходимо да се покрие съда с дебел прозрачен полиетилен или стъкло, за да се създадат парникови условия за растенията. Преди появата на разсада, съдът със семената трябва да бъде поставен на добре осветено място с постоянна температура от 22 до 25 градуса по Целзий.

След появата на разсада, трябва да се направи сортиране – да се премахнат всички по-слаби растения. Важно е, разсада да не се изважда от почвата, а внимателно да се срязва с ножче. Това ще помогне да се запазят без щети здравите и силни екземпляри. Поливането трябва да се прави редовно чрез пръскане.

Стъклото или полиетиленът е най-добре да се отстранят около седмица след появата на разсада. Освен това е необходимо да се спазва температурния режим на почвата и въздуха в стаята. Почвата не трябва да се нагрява над 20 градуса, тъй като леторастите в топла почва ще започнат да се издължават нагоре. А благоприятната температура на въздуха за разсада от краставици е около 23 градуса.

След около 20-25 дни, когато разсадът има вече по три пълноценни листа, може съдът с растенията да се изнесе за кратко време на чист въздух, но не на течение. На сутринта, растенията ще се възползват от слънчевите бани.

Впоследствие основната грижа за тези зеленчукови насаждения ще се състои в поддържане на постоянна температура и редовно поливане. Веднага след като опасността от измръзване през нощта изчезне, посадъчният материал може да бъде оставен за постоянно на открито на балкона.

Торенето трябва да започне с появата на първите 3-4 листа на разсада. За всеки храст ще са нужни 250 милилитра течен тор веднъж седмично.

Добре е още в началото да се погрижите за опората на краставиченото растение, към която в последствие да го привързвате. Привързването е най-добре да се започне, когато на разсада са се появили не повече от 8 листа.

Вижте ощеЩе се радвате на вкусни домати благодарение на тези ценни съвети!

Основни съвети относно отглеждането на краставици на балкона

Правила за отглеждане на краставици на балкона

• Поливането е необходимо да се извършва всеки ден, но само сутрин и вечер, когато няма слънце.

• През деня, в непосредствена близост до растението трябва да има контейнер с вода, което ще помогне да създадете необходимата влажност на балкона.

• По времето, когато слънцето е по-силно, на растението е желателно да се създаде лека сянка. Тя ще предпази листата от слънчеви изгаряния.

• Тъй като това е влаголюбива растителна култура, трябва да й помогнете да бъде постоянно влажна. Мулчиращият слой ще осигури на растението такива условия лесно. Като мулч можете да използвате торфен мъх.

• Балконните хибридни сортове краставици не е нужно да се пречупват.

• Привързвайки растението по време на растежа то постепенно достига до голяма височина.

• Ако растението расте твърде енергично, можете да извършите процедура по пречупване, когато на него са се формирали от 11-12 листа.

• За да се намали разликата между дневните и нощните температури в края на летния сезон, се препоръчва да се изолира съда, като се използва покриващ материал. Това ще ви помогне да защитите кореновата система на зеленчуковото растение от хипотермия.

• След прибирането на реколтата, храстите на растенията се изхвърлят, а почвата може да се остави за следващия сезон на засаждане. Тя може да се използва повторно чрез добавяне на прясна почвена смес.