НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Спатифилум: Важни съвети за неговото отглеждане у дома

Спатифилум: Важни съвети за неговото отглеждане у дома

Спатифилум: Важни съвети за неговото отглеждане у дома
Спатифилум: Важни съвети за неговото отглеждане у дома

Спатифилум или “Женско щастие” е елегантно и красиво растение, което е много популярно сред градинарите. То привлича вниманието с екзотичните си цветове и може да украси всяка стая. Грижата за него е много лесна, но все пак понякога има някои трудности и проблеми, свързани с отглеждането му. Спатифилумът губи своите декоративни качества поради изсъхване на листните връхчета или почерняване. Разпознаването на причините за това дава възможност да се справите с този проблем.

Защо съхнат и почерняват по върховете листата на Спатифилума

Негативните промени, които започват да се случват с цветята и тяхното развитие, в повечето случаи са свързани с неподходящи условия на отглеждане. Спатифилум е тропическо растение, което веднага реагира отрицателно, ако има излишък или липса на влага или светлина. От  подходящите грижи зависи наличието на декоративните качества на растенията.

За правилното развитие и растеж на Спатифилума трябва да се създаде комфортна среда. Заболяванията, които са признаци на засушена почва, или почернелите листа, се появяват по няколко причини. Важно е да обърнете внимание на появата на болестта и да предприемете всички необходими мерки за спасяване на растенията, но трябва да знаете характеристиките на растението Спатифилум  и условията му за отглеждане.

Тропическите цветя изискват навременното и правилно поливане, както и подходящо ниво на влажност (около 70%). Привлекателността на  растението се  спасява у дома само с умерено и редовно поливане и пръскане  на листата. Препоръчва се излишната влага да се премахне с кърпа или хартиена салфетка. Не можем да си позволим изобилие от влага в почвата, тъй като това ще доведе до загниване на кореновата система и унищожаване на цялото растение.

Защо потъмняват листата на Спатифилума?

Сух въздух или ниска влажност

Спатифилумът много болезнено понася сухия въздух в стаята. Върховете на листата при тези условия започват да пресъхват и постепенно променят цвета си до тъмно. Външният вид на растенията дава сигнал, че имат спешна необходимост от овлажняване. Тропическите растения на закрито изискват умерено влажна среда. Важно е да се вземе предвид при такива “водни процедури” температурата на въздуха в стаята. В хладно време прекомерното пръскане може да доведе до загниването на корените на растението.

Липса на торове и хранителни вещества в почвата

Почернелите краища  на листата на Спатифилум може да са индикатор за липса на храна и тор. Необходимото качество и количество тор ще помогне за решаването на този проблем. В периода от март до септември растението се наторява три – четири пъти месечно, а през останалото време в годината (и особено в периода на покой) ще бъде достатъчно веднъж на всеки тридесет дни. В състава на корените трябва да присъстват всички необходими хранителни вещества за цъфтящи стайни растения.

Голямо изобилие от тор

Честият брой торене, както и изобилието от определени хранителни вещества, ще донесе само отрицателни резултати. Когато върховете на листата изсъхват, торенето трябва да се намали и да се преразгледа състава на торовете. Допълнителните минерали, например, ще навредят и  развалят неговите външни показатели. Предприемете спасителни мерки, като спешно премахнете всички повредени листа и спрете торенето. Цветето постепенно ще се възстанови.

Качество на водата за поливане и обема на поливане

Водата за поливане на  Спатифилума трябва да бъде само при стайна температура и не директно от чешмата. От твърдостта на водата зависи не само състоянието на листата, но и пълното развитие на всички цветчета.

Обемът вода също е важен. Голямото изобилие на вода води до нейното застояване в  почвата и корените. Редовното поливане се препоръчва само след пълното изсъхване на горния почвен слой. След 1,5 – 2 часа след поливане трябва да бъде премахната излишната вода от растенията.

Липсата или голямото изобилие на слънчева светлина и избор на правилното място за отглеждане

Вредните ефекти върху растението, както и потъмняването на листата, идват и от неправилния избор на място. Оптималното място за рестението Спатифилум е перваза на прозореца от всяка страна на къщата с изключение на север. Пряката слънчева светлина и оскъдното осветление се отразяват неблагоприятно на декоративните качества на цветето. Необходимо е да го предпазите от слънчево изгаряне, а през есента и зимата използвайте допълнителни осветителни тела.

Недостатъчен брой “водни процедури

Листата получават точното количество влага с редовно и обилно пръскане в топлите летни месеци, особено в горещото време. От такива ежеседмични къпания, цветето “Женско щастие” ще изглежда здраво и привлекателно.

Причина за пожълтяване на листата на Спатифилума

Жълтите листа на Спатифилум се появяват не само заради заболяване, но и поради факта, че растението може да дава всичките си сили, за да се подготви за цъфтеж или за възстановяване от него. Подобни промени се случват при  старите цветя, които вече не са достатъчно силни.

Вижте още: Направете си летни обувки от джапанки! Вижте как!

Необходимо е да се разбере кои листа пожълтяват – старите в основата или младите, саморазвиващи се издънки. Когато пожълтяват старите листа, няма от какво да се притеснявате. По този начин цветето се отървава от нежизнеспособните си части и насочва всичките си усилия в появата на новите листа. Когато пожълтяват младите филизи, вероятно ще трябва да обърнете внимание на осветлението. Листата могат да променят цвета си, когато са в контакт с  преките лъчи на слънцето. Слънчевите изгаряния са опасни за това растение. Тогава си струва да прехвърлите цветето в друга стая или да го преместите на друго място.

Когато констатирате негативните промени в облика на Спатифилум, не трябва да се паникьосвате. Ако навреме разберете причината за увяхването и изсъхването на растението или негови части, можете да го спасите и да му дадете втори живот, така че то да продължи да ви радва със своя екзотичен цъвтеж.