НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО През кой сезон сте родени? Разберете повече за себе си!

През кой сезон сте родени? Разберете повече за себе си!

0
През кой сезон сте родени? Разберете повече за себе си!
През кой сезон сте родени? Разберете повече за себе си!

Оказва се, че науката може да каже доста за вашия характер според сезона, в който сте родени!

Нека просто се съгласим, че астрология е глупост. Дори и да звучи красиво, все пак е измислица. Самата основна предпоставката че подредбата на всички планети в момента на раждането ви по някакъв начин определя вашия характер, не може да удържи критиките.

Както е казал Нютон, гравитацията на което и да е масивно тяло е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието. Дори и гигантската планета Нептун, до която разстоянието е 4,4 милиарда километра, не може да ви даде представа за гравитационното привличане. Така че забравете за хороскопа – той е пълна глупост.

Но ако деня на раждането не е от значение, то времето на раждането е. Учените откриват все повече и повече доказателства за причинно-следствената връзка.

На развитието на плода в утробата се отразяват много фактори. Разбира се, режима на хранене на майката е много важен – децата, родени през зимния период, обикновено са по-слаби от тези, родени в богатите дни от годината. Дори и в развитите страни, където има достатъчно храна за всички, липсата на протеини, витамин С или витамин D в диетата на майката може да повлияе на развитието на мозъка, сърцето или костите.

Сезонните вируси – особено грипа – също оказват влияние върху здравето на майката и развитието на плода. Бременността през зимата, когато дните са къси, а нощите са дълги, може да доведе до сезонно афективно разстройство при майката, при което ниските нива на серотонин в мозъка потенциално се предават на детето.

Дори и след раждането има много фактори, които продължават да влияят. Едно проучване през 2010 г. установява, че кученцата, родени, но отлъчени от майката, се адаптират по-трудно при изкуствени зимни условия, отколкото при лятна светлина, проявявайки липса на апетит и активност. В поколенията, родени и отделени от майката през летния сезон, не са били наблюдавани проблеми с адаптацията през зимата.

Последващите проучвания са се опитвали да идентифицират подобни чувства у хората. Учените сравняват характерите на студенти и възрастни според сезоните, в които са били родени, опитвайки се да установят съответствието. И те го намерили!

Пролет.

Честито! Родените през март, април и май печелят много точки за хипертимията – и това е добре.

Хипертимията е оптимистична настройка, способността да виждате във всеки неуспех предвестник на късмета, а във всяка криза – нова възможност. Но това си има цена, която трябва да се плати: пролетните деца са по-склонни към точно в обратното на хипертимията – клинична депресия.

Според британско изследване през 2012 г., на което участвали 58 000 души, най-податливи на депресия били децата, родени през Май. С най-ниското ниво на депресия – били родените през Ноември.

Лято.

За тези, които са родени през юни, юли и август имаме най-вече добри новини. Вие не сте заплашени от сезонно афективно разстройство – тъй като страдате най-малко от липса на светлина след раждането; но нека не забравяме, че майката ви подхранва през декември, януари и февруари.

Летните дни имат същите показатели по отношение на хипертимията, но и следния недостатък – бързи промени в настроението от добро към лошо.

Все пак, това не означава, че родените през лятото трябва да се страхуват от биполярното разстройство: тази диагноза е най-малко вероятно да се появи при родените през август.

Есен.

За онези, които вярват в астрологията (вече споменахме, че това е глупост, нали?), можем да кажем, че повечето от есенните деца служат като доказателство, че най-малко Везните (символ на баланса) биха пропаднали.

Всъщност, дали поради изобилието на хранителни вещества по време на прибирането на реколтата, дали поради сезонните заболявания и дългите зимни нощи, които все още не са започнали, се обуславя факта, че есенните деца не само имат най-ниските нива на депресия, но също така и са най-малко склонни към биполярно разстройство.

Единственият минус на родените през есента е, че те често са доста раздразнителни.

Зима.

Готови ли сте?

При родените през зимата най-често се срещат нарушения като шизофрения, биполярно разстройство, сезонно афективно разстройство и депресия. Това, разбира се, е неприятно, но си има своите предимства: Зимните деца са по-малко раздразнителни от тези, родени през есента.

Вижте още: 5 неща, които можеш да научиш само от свекървата

Освен това, според проведените проучвания през 2015 г. с участието на 300 известни личности, родените през януари и февруари често стават популярни, защото тези месеци се свързват с творчество и иновативно решаване на проблемите.

И най-накрая:

Разбира се, всичко това не означава, че родителите трябва да се опитват да имат деца в точно определен месец.

Да, през март се раждат повече песимисти, а през октомври децата са небалансирани. Но не забравяйте, че човек се състои от безкраен брой лични преживявания, което в никакъв случай не се определя само и единствено от датата на раждане!