НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да премахнете следите от ютия? Няколко супер варианта!

Как да премахнете следите от ютия? Няколко супер варианта!

0
Как да премахнете следите от ютия? Няколко супер варианта!
Как да премахнете следите от ютия? Няколко супер варианта!

Ако ви се случи онова неудобство – да “подпалите” дрехата си с ютия при гладене, не бързайте да се разстройвате. Трябва да действате бързо и решително и няма от какво да се страхувате. Или ще спасите изгорената си дреха, или ще трябва да я изхвърлите.

Така че се опитайте да се отървете от петната с домашни средства.

За да премахнете петно ​​от ютия, трябва първо да разберете от какъв материал е дрехата, а след това да действате в пълно съответствие със ситуацията.

Ето основните варианти:

1) Петното е върху светла ленена дреха

Накиснете дрехата в кисело мляко или кисело мляко и вода. Киселото мляко и водата трябва да бъдат приблизително еднакви по обем. Потопете дрехата за минимум 8 часа, а след това просто изперете по обичайния начин.

2) Петно върху памучен плат

Можете да потопите дрехата в много разредена белина. В нормална чаша с вода, добавете няколко капки белина. Нанесете сместа върху тъканта, леко изтъркайте с мека четка и веднага след това изплакнете обработената дреха.

3) Следи от ютия върху вискозни платове

Тези петна добре се премахват с помощта на денатуриран спирт. Този продукт на битовата химия се продава под това име. Той се получава като към етиловия алкохол се добавят различни съставки (метанол, керосин, изопропанол и т.н.). Така че го потърсете в дома си. Или опитайте да изперете петното с помощта на обикновен етилов спирт, след това изперете и изплакнете дрехата по обичайния начин.

4) Петно от ютия върху бели или светли смесени тъкани от памук и синтетика

Навлажнете петното с водороден пероксид. Ефектът на пероксида ще се увеличи, ако добавите към него няколко капки амоняк. След обработка на  петното, трябва да оставите дрехата на пряка слънчева светлина до абсолютно изсъхване.

5) Петно върху цветна смесена тъкан от памук и синтетични влакна

Избършете със слаб разтвор на боракс (натриев тетраборат или натриева сол на борна киселина – можете да ги намерите в аптеките или магазините с градински стоки), а след това е необходимо да оставите на слънце. Когато изсъхне, изперете дрехата,  като особено внимателно изперете петното от ютията.

Вижте още: Този капан ще ви помогне да се отървете от мухите!

6) Метод, подходящ за всички видове тъкани

Той действа само, когато се приложи веднага, след като се е случила тази беля!

Разрежете една глава лук наполовина и силно натъркайте мястото, където ютията е оставила следа. Правете това в продължение на няколко минути или докато петното изчезне. След това, веднага изперете добре, за да не остане лучената миризма в плата.