Възрастта е стряскаща дума за всяка жена, но тази статия ще ви представи една различна гледна точка.

– Учителю, кажи ми колко време трябва да чакам за чудо? Кога най-накрая ще се случи? Колко дълго продължава чакането? Кога, кога?

Учителят отговаря:

– Ако чакате, никога.

Щастлив е онзи, който нищо не очаква. Който не поставя условия и изисквания към вселената. Който веднъж  поставил своя въпрос, се успокоява и просто живее, дълбоко в душата, знаейки, че във всеки случай всичко ще бъде наред. Това е така, защото в живота не може да бъде по друг начин.

Красотата идва при тези, които знаят как да живеят. Преди няколко години, британските социолози провеждат интересно проучване за това в какво се съдържа красотата на една жена? Разпитали както мъже, така и представителки на нежния пол.

Ще бъдете изненадани, но 70% от мъжете казват, че най-важното качество, на което те обръщат внимание в една жена е увереността в себе си. Именно тя  я прави желана. Самоувереността, съгласете се, идва с възрастта. Когато забравиш за комплексите и спреш да плачеш в банята до зачервени очи. Когато приемеш себе си такава, каквато си. И на теб накрая ти е комфортно.

Продължаваме нататък: 47% от мъжете казват, че за тях е важно една жена да има усещане за стил. Именно на него те обръщат внимание на първо място. И кога у нас се появява стила? Когато разберем, че този пуловер ни прави по-дебели, че тези панталони не стоят перфектно и когато вече слагаме шал с нежен цвят, който ще подчертае нашия тен? Точно така, чувството за стил идва с възрастта. Сега можете да спорите с мен, разбира се. Но след това, тихо, криейки се от всички, погледнете вашите стари снимки. Стилни сте, нали? И тази смешна блузка и тази нелепа пола – много е мило, нали? Но да продължим.

Обичам бръчките около очите си – те ми напомнят за това колко много съм се смяла през живота си.

Ние ставаме красиви с възрастта. И това не е изненадващо. Не крийте вашите училищни снимки. Лично аз, не мога да ги гледам, без да се засмея. Боже, нима това съм аз? Какво е това? Аз бях там като мокро кученце. Но настоящето не е това. Нека да анализираме по-нататък, в хронологичен ред. В университета, аз също изглеждах малко странно. Кой каза, че тази прическа ми отива? Да, тя правеше главата ми да изглежда като тиган. Сега се смея. Защото днес аз съм уверена.

„Възраста – това са само цифри,“ – обича да казва мой приятел, поздравявайки ме с поредния рожден ден. – „Не се притеснявай. Това е просто число.“ И двамата се смеем. Той – защото за него е наистина е цифра при това е с няколко години по-млад от мен. А аз – защото възрастта наистината е само цифра. Нищо незначещи цифри. Днес мога да ви кажа това със сигурност.

Обичам бръчките около очите си. Те ми напомнят, колко пъти в живота си, аз съм се смяла. Тази – от смях без причина в Атлантическия океан. Тази – когато започнах работа в Париж. Тази – от постоянния смях с мъжа ми, по-забавен човек няма, аз съм толкова щастлива, че той е с мен. Да, аз не бих ги заменила за нищо на света! И аз никога няма да се опитам да се отърва от бръчките, като използвам крем против стареене. Защото имено те ме правят красива. Тъй като те са моя живот.

Сега знам, че красотата на всеки един от нас процъфтява индивидуално. И това се проявява в различните възрасти. И докато вие не преминете през всички тях, няма да бъдете красиви в пълния си блясък. Във всеки случай, винаги помнете – всичко е пред вас, с всяка година вие ще бъдете все по-красиви и по-красиви, както би казали околните или вашият козметик.

1) Красотата идва след раждането на първото дете.

Жената започва да свети отвътре. Много е трудно да се обясни, но тя като че ли е познала нещо силно, тайно, известно само на нея. Тази светлина я прави неустоима. Такива жени обикновено се оглеждат навсякаде. И ако вие още не сте родили, то всичко е пред вас. Ще го узнаете.

2) Красотата идва след голямо разочарование.

Изненадани ли сте? Аз дълго мислех над това. Жените, които са имали сериозна криза и са се възстановили след нея, се превръщат в дълбокомислещи. Те няма  глупаво да се кикотят като ученички. Те престават да бъдат инфантилни, което толкова често отблъсква мъжете. Тийнейджърките изглеждат глупаво, съгласни ли сте? Жената с опит винаги изглежда загадъчно. И на нея й се иска да го знае.

3) Красотата идва, когато срещнете мъжа си.

„О, Ана, ти си толкова красива днес! Направо сияеш“- извика след мен моя съученичка, когато тичах на среща с мъжа, в който бях лудо влюбена. И той ме обичаше. И това ми даде усещане за вътрешно сияние.

Станах по-уверена. Осъзнах, че се харесвам на мъжете и че всички ми обръщат внимание. Аз бях щастлива. Което значи – красива. Имаме нужда от мъже, за да ни помогнат да се измъкнем от пашкула. С любимия ми мъж винаги правим света по-красив.

4) Красотата идва, когато започнем да обичаме себе си.

Това е любов. Не се предавам, не мърморя, не се оправдавам, не се сърдя. Това е любов, макар и да е много трудно. Младите момичета не могат да го направят в пълна степен. Тази способност идва с възрастта. Може би това е най-важното в живота на жената. Определено трябва да се научи. Слушайте себе си, определете вашите силни страни и не изтъквайте слабите. Ако сте тъжни, не тичайте да плачете при приятелката си, а си стойте вкъщи. Ако сте доволни от себе си, не се хвалете на всеки ъгъл. Силата на любовта към себе си е много индивидуална. Но това е от жизненоважно значение за нас. Без нея никога няма да бъдем щастливи.

5) Красотата идва, когато една жена стане спокойна.

Вижте снимките на Моника Белучи. Колко е спокойна и самостоятелна! Тя иска да се насладите и да се възхищавате. Красотата не обича истерията. Добре е, че сме е преживели в младостта си. Добре е, че с възрастта, ние можем най-накрая да контролираме емоциите си. Улегналите жени винаги изглеждат добре. Те винаги привличат вниманието.

Вижте още: Това е нещото, което всички щастливи хора правят всеки ден

Възрастта – това са само цифри, които не казват нищо

Питайте ме, бих ли искала да се върна десет години назад? Никога през живота си! Най-накрая се научих как да се разбирам със себе си. Научих се да обичам себе си. И това ми даде увереност. Аз обичам себе си днес. С моето минало, което, може би, започва да се проявява малко на лицето ми под формата на бръчки.

Със своя опит, поради който, може би, е време да си боядисам косата. Но аз в никакъв случай не се отказвам от него. Тъй като той ми даде сили да бъда себе си, да бъда такава, каквато съм. Да бъда самостоятелна. И между другото, да, след тридесет години мой приятел изведнъж ми предложи да направим снимки за една фотосесия. И сега аз завършвам тези думи и бягам на снимки, да!

Обичайте себе си, вие сте красиви! Обичайте себе си във всяка възраст. Всяка година ставате все по-силни и по-силни. Бъдете спокойни и щастливи. И не забравяйте, възрастта – това са само цифри, които не казват нищо.