НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да изберем тиквичките, когато пазаруваме?

Как да изберем тиквичките, когато пазаруваме?

0
Как да изберем тиквичките, когато пазаруваме?
Как да изберем тиквичките, когато пазаруваме?

Най-накрая, дългоочакваният сезон на тиквичките настъпи. Феновете на този зеленчук вече се възползват от него в своята кухня. Ястията от тиквички украсяват всяка трапеза, но за да получите максимална полза, всяка домакиня трябва да знае как да избере висококачествени и вкусни тиквички.

Когато купувате зеленчуци, винаги бъдете бдителни, за това да бъдат добре узрели. Ако говорим за тиквичките, трябва да знаете, че е добре да се използват незрели. Не избирайте големи тиквички. Най-оптималния им размер е: дължината – 12-20 см, тегло – 100-200 грама.

Степента на зрялост на зеленчуците може се определи от кората. Тя не трябва да бъде дебела – най-често това е индикация за презрели тиквички. По кората не трябва да има повреди, добре е да  бъде тънка и гладка. Ако по нея има малки драскотини, най-добре е да не взимате конкретните тиквички. Поради факта, че кората е доста деликатна, дори и незначителните щети могат да доведат до бързо влошаване на зеленчуците.

Най-добре е да използвате тиквички в периода от май до юли, тъй като по това време те могат да ви дадат най-голяма полза.

Тиквичките трябва да се съхраняват, увити в найлонова торбичка в хладилника. Трябва веднага да ги измиете преди употреба, но не и преди да ги сложите в хладилника. Максималният им срок на годност е една седмица.

Полезните свойства на тиквичките

Научните доказателства сочат, че консумацията на тиквички намалява риска от развитие на рак.

Те съдържат голямо количество калий и магнезий, които подхранват сърдечния мускул и подобряват сърдечно-съдовата система.

Тиквичките абсорбират излишната течност от тялото, помагат на бъбреците да функционират правилно.

При стагнация на жлъчката, тиквичките разтоварват черния дроб.

Ако редовно ядете тиквички, те ще отнемат излишната сол от тялото, което веднага ще се отрази на състоянието на ставите.

Също така са ефективни в борбата с целулита.

Вижте още: Трикове, които моментално отстраняват дъха на чесън

Тиквичките съдържат естествена захар, която лесно се абсорбира от тялото. И това е много важно за хората, страдащи от диабет.

Надяваме се, че сте научили много полезни неща от тази статия. Купувайте само качествени продукти.

Споделете информацията с приятелите си!