НАЧАЛО ЗДРАВЕ Направете си масло от коприва! Има много полезни свойства!

Направете си масло от коприва! Има много полезни свойства!

Направете си масло от коприва! Има много полезни свойства!
Направете си масло от коприва! Има много полезни свойства!

Това масло от коприва може да се добави в кремовете, мазилата и шампоаните, както и да си приготвите маска за лице и коса. Терапевтичното масло от коприва съхранява най-добре лечебните свойства на растението.

В действителност в чист вид, това масло е едно отлично средство против бръчки, пърхот и косопад. То потиска растежа на сивата коса и предотвратява по-ранната й поява. В някои случаи може да върне естествения цвят на косата чрез оздравяване на космените фоликули.

Когато се втрива в скалпа половин час преди миене, косата ще бъде пухкава, мека и еластична и ще подобри растежа си.

Ако намажете лицето си с масло от коприва, вие няма да имате бръчки. Копривата много добре изглажда фините линии.

На основата на копривеното масло можете да получите лечебен мехлем за рани или крем за болки в ставите. Така че непременно си приготвите това лечебно масло от коприва.

Съберете копривата в периода май – юли от екологично чисти райони, т.е. извън града и далеч от основния трафик.

Можете да използвате директно стеблата на дължина, където все още има добри и сочни листа. Растението с увреждания или изсъхнали листа, няма да ви бъде от полза.

Добре е да съберете копривата на сутринта, след проливен дъжд, защото листата й ще са сочни и свежи, а и самото растение ще бъде чисто и няма да има нужда от измиване.

Нарежете копривата. Препоръчва се да носите ръкавици, но ако страдате от болки в ставите на ръцете, имайте предвид, че “ужилванията” от копривата имат терапевтичен ефект. Разбира се, може да лекувате ставите с по-малко спартански методи.

След нарязване е необходимо няколко часа да изсъхне. След това киселината върху нея ще се изпари и ще престане да жили.

Нарежете листата от стъблата. Младите растения могат да бъдат нарязани направо с дръжката. Смелете всичко в месомелачка: Смелете листата и ги поставете в чист стъклен буркан. Не ги тъпчете, за да имат по-добър контакт с частиците растително масло.

Това количество коприва, трябва да запълни 2/3 от буркана.

Сега го напълнете с пречистено рафинирано масло. В идеалния случай – зехтин, но също така можете да го замените с всякакво рафинирано олио, дори и с рафинирано слънчогледово олио, което е най-близко по химичен състав до зехтина.

Маслото трябва да се налее непосредствено до върха, трябва да остане възможно най-малко пространство за окисление. За това количество ще ви е необходим около един литър масло.

На снимката виждате как бурканът с коприва е поставен на светлина, за да обърнете внимание на факта, че частиците коприва са наситено тъмни, а маслото прозрачно: Когато лечебното масло е готово, картината ще бъде различна: копривата ще бъде прозрачна, а маслото – тъмно. Това ще говори, че маслото е извлякло всички етерични масла от копривата и другите нейни лекарствени вещества.

Вижте още: Замразете лимоните за по-голям ефект върху здравето ви!

Сега е необходимо да съхранявате маслото на тъмно и хладно място, но в никакъв случай в хладилника. За около две седмици копривата ще стане прозрачна. За да подобрите процеса на екстракция, можете от време на време да разклащате леко буркана.

Когато маслото е готово, е необходимо да се филтрира през тензух в чист стъклен съд и да се съхранява на тъмно и хладно място, макар че при стайна температура също няма да се влоши.

Вашето масло от коприва е готово! Не забравяйте да носите ръкавици.