НАЧАЛО ЗДРАВЕ Направете си масло от коприва! Има много полезни свойства!

Направете си масло от коприва! Има много полезни свойства!

0
Направете си масло от коприва! Има много полезни свойства!
Направете си масло от коприва! Има много полезни свойства!

Това масло от коприва може да се добави в кремовете, мазилата и шампоаните, както и да си приготвите маска за лице и коса. Терапевтичното масло от коприва съхранява най-добре лечебните свойства на растението.

В действителност в чист вид, това масло е едно отлично средство против бръчки, пърхот и косопад. То потиска растежа на сивата коса и предотвратява по-ранната й поява. В някои случаи може да върне естествения цвят на косата чрез оздравяване на космените фоликули.

Когато се втрива в скалпа половин час преди миене, косата ще бъде пухкава, мека и еластична и ще подобри растежа си.

Ако намажете лицето си с масло от коприва, вие няма да имате бръчки. Копривата много добре изглажда фините линии.

На основата на копривеното масло можете да получите лечебен мехлем за рани или крем за болки в ставите. Така че непременно си приготвите това лечебно масло от коприва.

Съберете копривата в периода май – юли от екологично чисти райони, т.е. извън града и далеч от основния трафик.

Можете да използвате директно стеблата на дължина, където все още има добри и сочни листа. Растението с увреждания или изсъхнали листа, няма да ви бъде от полза.

Добре е да съберете копривата на сутринта, след проливен дъжд, защото листата й ще са сочни и свежи, а и самото растение ще бъде чисто и няма да има нужда от измиване.

Нарежете копривата. Препоръчва се да носите ръкавици, но ако страдате от болки в ставите на ръцете, имайте предвид, че “ужилванията” от копривата имат терапевтичен ефект. Разбира се, може да лекувате ставите с по-малко спартански методи.

След нарязване е необходимо няколко часа да изсъхне. След това киселината върху нея ще се изпари и ще престане да жили.

Нарежете листата от стъблата. Младите растения могат да бъдат нарязани направо с дръжката. Смелете всичко в месомелачка: Смелете листата и ги поставете в чист стъклен буркан. Не ги тъпчете, за да имат по-добър контакт с частиците растително масло.

Това количество коприва, трябва да запълни 2/3 от буркана.

Сега го напълнете с пречистено рафинирано масло. В идеалния случай – зехтин, но също така можете да го замените с всякакво рафинирано олио, дори и с рафинирано слънчогледово олио, което е най-близко по химичен състав до зехтина.

Маслото трябва да се налее непосредствено до върха, трябва да остане възможно най-малко пространство за окисление. За това количество ще ви е необходим около един литър масло.

На снимката виждате как бурканът с коприва е поставен на светлина, за да обърнете внимание на факта, че частиците коприва са наситено тъмни, а маслото прозрачно: Когато лечебното масло е готово, картината ще бъде различна: копривата ще бъде прозрачна, а маслото – тъмно. Това ще говори, че маслото е извлякло всички етерични масла от копривата и другите нейни лекарствени вещества.

Вижте още: Замразете лимоните за по-голям ефект върху здравето ви!

Сега е необходимо да съхранявате маслото на тъмно и хладно място, но в никакъв случай в хладилника. За около две седмици копривата ще стане прозрачна. За да подобрите процеса на екстракция, можете от време на време да разклащате леко буркана.

Когато маслото е готово, е необходимо да се филтрира през тензух в чист стъклен съд и да се съхранява на тъмно и хладно място, макар че при стайна температура също няма да се влоши.

Вашето масло от коприва е готово! Не забравяйте да носите ръкавици.