Ако вашата къща се намира сред гората, значи нашествието на комарите е неизбежно. Ето някои съвети за това как да се предпазите от летящите кръвопийци.

1. Сто грама камфор или таблетка валериан, изпаряващи се на котлона, са способни да изгонят мухи и комари от големи помещения.

2. За да защитите откритите части от кожата си от набезите на кръвопийците, когато сте под открито небе, натрийте се хубаво с листа от офика.

3. Етеричните масла от карамфил, босилек, анасон, евкалипт също предпазват от насекоми. Можете да натриете кожата си с тях или да ги накапете върху източници на топлина, които да разпръскват аромата им във въздуха.

4. Свежи листа от бъз, поставени в стаята, играят ролята на невидим щит срещу изнервящите нашественици.

5. Ако решите да лагерувате сред природата – хвърлете в огъня клонки от хвойна.

6. Ароматът на маслото от кедър отблъсква не само комари, но и мухи и хлебарки.

7. Никое насекомо няма да се доближи до кожата ви, ако сте я третирали с отвара от пелин – 1 шепа нарязани корени се изсипва в 1,5 литра вода и се оставя да ври около 20-30 мимути.

Вижте още:  Утайката от кафе може да ви послужи повторно. Не я изхвърляйте!

8. Когато ви свърши течността в електрическия изпарител, не бързайте да купувате нов. Просто напълнете празното бурканче със 100 процентов екстракт от евкалипт. Комарите няма да се върнат повече в дома ви.