НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Масло от чаено дърво и неговите приложения. Невероятно полезно!

Масло от чаено дърво и неговите приложения. Невероятно полезно!

0
Масло от чаено дърво и неговите приложения. Невероятно полезно!
Масло от чаено дърво и неговите приложения. Невероятно полезно!

Маслото от чаено дърво има широк спектър от действия – то притежава антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Маслото е мощен антисептик. Поради тази причина, то често се използва като естествено средство за предотвратяване на инфекции, лечение на малки рани, изгаряния и мехури.

Вие трябва да проверявате внимателно, каква е концентрацията на маслото. Така например 5%-ен разтвор на това етерично масло е подходящ за лечение на акне, а 10%-ен перфектно се справя с проблема с потенето на краката.

Трябва да запомните, че преди да приложите лечението е необходимо да поставите малко количество масло върху малък участък от кожата, за да се провери реакцията на организма към масло от чаено дърво.

Ако забележите зачервяване, парене, дразнене или друго раздразнение на кожата, маслото трябва да се разрежда или изобщо да не се използва.

Приложения на маслото от чаено дърво

1. При лечение на акне

Използвайте масло с 5% концентрация. Смесете 5 части масло и 95 части вода. Втривайте разтвора в кожата сутрин и вечер.

2. Като антисептик

Маслото от чаено дърво ефективно лекува малки рани, възпаления, малки порязвания, обриви от херпес. За това лечение не е необходимо да се приготвя специален разтвор. Просто втрийте няколко капки масло върху засегнатата област. За тази процедура трябва да се използва масло с 5% концентрация.

3. При лечение на гъбички

Нанесете 2-3 капки масло върху засегнатия от гъбички участък по ноктите. Добре намажете повърхността на нокътя и под него. Тази процедура трябва да се прави веднъж на ден.

4. За здрава коса

Много добре влияе маслото от чаено дърво на космените фоликули. Шампоан с 5% съдържание на масло ще ви помогне да се отървете от пърхот и въшки.

5. За релаксация

Маслото има отличен ефект върху човешката психика. Вана с добавяне на 8-10 капки масло, ще ви помогне да се отпуснете, ще намали тревожността и ще подобри работоспособността ви.

6. При ангина

Подгответе голяма тенджера или купа с 1 литър гореща вода. Добавете 2-3 капки масло от чаено дърво, спуснете лицето си по-близо до парата и поставете върху главата си кърпа. Дълбоко вдишвайте парата в продължение на 5-10 минути. Още след първата процедура ще се облекчи възпалението на гърлото. Също така това лечение отлично помага за почистване на синусите.

7. За интимна хигиена

Използвайте масло с концентрация 10%. Към сапунената пяна добавете 5 капки масло от чаено дърво. Това масло също е отлично средство за досадния на всички жени проблем – млечницата. За да се справите с него, се приготвя специален разтвор: Смесете 5 капки масло и 1/2 чаена лъжичка сода, след което разредете сместа с 200 грама хладка вода. Правете промивка с този разтвор в продължение на 1 седмица, два пъти на ден.

Вижте ощеУтайката от кафе – полезни съвети в домакинството!

8. При ухапвания от насекоми

За да се дезинфекцира раната, да се облекчи болката и да се предотврати сърбежа, нанесете обилно 5% масло от чаено дърво на мястото на ухапване от насекоми. Поставете превръзка, така че маслото да не се изпарява. Правете тази процедура 2 пъти на ден. И до края на първия ден, ще ви олекне.

9. За лечение на херпес

Използвайте масло от чаено дърво с 5% концентрация. Нанесете 3-4 капки върху засегнатия участък от кожата. Повтаряйте процедурата 2-3 пъти на ден. Най-добре е да се постави превръзка, така че маслото да не се изпарява.

10. Като почистващо средство

Маслото от чаено дърво може да се използва като средство за домашна хигиена. В бутилка с пулверизатор смесете 120 мл оцет и 700 грама вода, след това добавете около 10 капки масло от чаено дърво. Това средство е идеално за борба с плесени в банята и даже за почистване на огледала и прозорци, тъй като то изсъхва, без да оставя следи.

В допълнение към потискането на инфекциозни заболявания, маслото от чаено дърво има способността да стимулира имунната система и да увеличава собствените защитни сили на организма.