НАЧАЛО ЗДРАВЕ Тиквените семки имат много ползи! Вижте кои са те!

Тиквените семки имат много ползи! Вижте кои са те!

0
Тиквените семки имат много ползи! Вижте кои са те!
Тиквените семки имат много ползи! Вижте кои са те!

Тиквените семки имат много добри елементи като мед, цинк, магнезий и протеин. Те също имат свободни радикали и фитостероли за здравето. Съдържат фибри, които помагат на храносмилането, и 1000 калории на 50 грама.

Не е нужно да ги държите в хладилника!

Ползи от тиквените семки

Магнезий за сърцето – четвърт чаша от тези семена е дневната доза от магнезий за здравето на сърцето, зъбите и костите, която води до увеличаване на енергията, релаксация на кръвоносните съдове, подобряване на здравето на дебелото черво, и много други. Също така контролира кръвното налягане, премахва риска от инфаркти и инсулти.

Цинк за имунната система – тези семена съдържат цинк и от 30 грама вие получавате 2 мг от него. Цинкът отговаря за имунитета, настроението, съня, мириса, вкуса, здравата кожа и очите, инсулина и издръжливостта при мъжете. Недостигът на цинк води до настинка, грип, депресия, умора, акне, ниска раждаемост, лоша памет.

Омега 3  – суровите семки и орехи са източници на омега-3. Всички се нуждаем от алфа-линоленова киселина, ALA, която се превръща в омега-3 DHA и ЕРА ензими за инсулин.

За здравето на простатата – те са идеални за мъжете! Тъй като съдържат цинк,  помагат на простатата. Маслото и екстрактът от семената лекуват доброкачествена хиперплазия на простатата. Изследванията показват, че тези маслодайни семена правят хората здрави.

Диабетни проучвания при животни са показали, че семената регулират нивото на инсулин, а диабетиците са предпазени от оксидативен стрес.

Постменопаузални ползи – маслото от тиквени семки съдържа фитоестрогени и изследванията са показали, че то увеличава добрия холестерол, понижава кръвното налягане, главоболието, болките в ставите и др.

Сърце и здрав черен дроб – тиквените семки съдържат фибри, здравословни мазнини, които правят органите здрави, особено ако се смесват с ленено семе.

Триптофан за сън – продуктът променя серотонина, а след това и мелатонина за сън. Яжте го с една ябълка преди лягане.

Възпаление – те намаляват възпалението и изследванията потвърждават, че лекарства като индометацин (лекарство за артрит) имат лоши странични ефекти за разлика от тези семена.

Най-добрият начин да ги използвате

За да използвате всички предимства на тиквените семки, ги яжте сурови. Миризмата им не трябва да бъде на гранясало, остаряло, мухлясало. В противен случай те имат микотоксини. Биосемената са освободени от пестициди и химикали.

Вижте още: Чувствате хронична умора? Задължително си направете тази напитка

Също така, ядките и семената имат хранителни вещества, като фитинова киселина, която ги прави по-малко полезни за консумация. За да извлечете всички ползи от семената, ги накиснете и ги оставете да покълнат. За по-добър вкус ги изсушите във фурната и тогава ги яжте.

Можете също да ги изпечете, но за кратко време при по-ниска температура. Те могат да се изпекат за 20 минути, поръсени с хималайска сол.