Названието на тортата съществува от преди много години, откакто научих за нейното приготвяне в… Ташкент, където отидох за една седмица при приятели!

Рецептата е от времето, когато страната е страдала от липса на храна, но при нас винаги са се продавали орехи, захар, масло и яйца. Нищо друго не ви е необходимо за тази торта. Вярно е, че е необходима пудра захар, която все още не беше в продажба. За да я получа, един приятел в обществения стол ми я смилаше в кафемелачка.

Тогава имах две мелнички – една за кафе и една за готварски нужди.

Който си спомня онези времена, ще ме разбере.

След това пекох тортата доста често, защото никой не можеше да устои на масления й крем. И винаги съм имала успех! Изяжда се мигновено, без значение дали гостите са били гладни или не, както и не зависи от броя на присъстващите.

Аз тайно пазих рецептата… но понякога не смогвах. Има толкова много неща … не знаех, че например печенето е на първо място!

Но в един форум говореха точно за тази торта. Една приятелка от Сърбия, чиято леля е сръбкиня я пече например последователно.

Има малко разминаване в детайлите на рецептата, но смисълът винаги е един и същ. Рецептата се препокрива напълно от различни места, за които са характерни много подобни рецепти на тази торта. Интересното е, че навсякъде тортата носи гордото име – Кралска! Но тя наистина оправдава името си!

Съставки:

за блатовете:

10 белтъка

240 грама пудра захар

600 грама почистени орехи

2 супени лъжици нишесте

за крема:

10 яйчени жълтъка

200 грама краве масло

160 грама пудра захар

2 супени лъжици какао

Декорация: Шоколад и ядки (50 грама + няколко половинки)

Начин на приготвяне:

За блатовете

Леко запържете ядките и се уверете, че няма да изгорят. Можете да оставите цели половинки или да ги нарежете на малки парченца.

Разбийте белтъците с пудра захар до твърда пяна.

Добавете към белтъците нишестето и продължете да разбърквате внимателно. След това добавете ядките.

Формата може да бъде произволна. Аз използвам хартия за печене. Покрийте с хартия за печене и изсипете тестото.

Поставете в гореща фурна и веднага намалете температурата до 180 градуса. Печете 20-25 минути. Обърнете внимание на цвета – трябва да бъде тъмно бежов. Извадете тавата от фурната, оставете блата леко да се охлади. Нарежете незабавно и сложете върху скарата за по-нататъшно охлаждане.

Отрежете на три части по широчина, получавайки три правоъгълника – 3 блата.

Вижте още: Днес ще ви изненадаме с мързеливи сармички – толкова са вкусни!

За крема

Разбийте жълтъците със захарта, а след това разбийте маслото и добавете какао. Можете да добавите ликьор или бренди. Получава се много интересен вкус.

Покрийте блатовете с крем, както и страните на тортата.

50 грама орехи, които сте отделили за украса, смелете в блендер и поръсете цялата торта.

Украсете, както искате.