Празничната погача е важна част и често присъства в българските ритуали. Погачата е вид бял хляб, който традиционно се приготвя за празници като Великден и Коледа. Популярна е както в нашата страна, така и в Република Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна Гора, Гърция (където се нарича Μπουγάτσα, бугаца) и в Турция (където се нарича Poğaça, поача). Понякога се сервира като предястие вместо хляб.

Запечените до златисто погачи участват в нашите сватби, кръщенета, при посрещане на гости, при освещаване. Предлаганите в тези случаи погачи са изработват ръчно от нашите майстори – пекари, като се използват различни символи и орнаменти. Във всяка българска етнографска област, към всяка погача се добавят различни аксесоари – ръчно изработени и резбовани дървени кутии, ръчно бродирани кърпи, плетени кошници и други.

Погача със сирене и спанак

Необходими продукти:

. 250 мл. прясно мляко
. 25 грама мая
. 1 яйце
. 40 грама маргарин
. 500 грама брашно
. сол, захар

Вижте ощеВкусен ябълков щрудел, подходящ и за хора, които са на диета

Начин на приготвяне:

В хладко мляко поставете малко захар и малко брашно, натрошената мая и оставете на топло, за да се удвои.

След това с помощта на вилца разбийте яйцата и маргарина, добавете маята и заедно с брашното омесете тесто.

Оставете тестото да престои в продължение на половин час, за да се надигне, след това разточете кора и като използвате чаша нарежете кората на кръгчета, които напълнете със сирене и спанак.

Оформете лодки както е показано на снимката. Изчакайте отново да се надигнат, намажете с яйце и печете за 20 минути на 200 градуса.

Приятен апетит!

След като се насладите на вкусната и пухкава златиста погача, разкажете за нея и приготвянето й на вашите приятели и близки в социалните мрежи.