НАЧАЛО ЗДРАВЕ Тинктура от борови шишарки – уникален инструмент за лечение

Тинктура от борови шишарки – уникален инструмент за лечение

0
Тинктура от борови шишарки - уникален инструмент за лечение
Тинктура от борови шишарки - уникален инструмент за лечение

Въз основа на младите борови шишарки в народната медицина се приготвят много лекарствени средства. Едно от тях е тинктурата за пречистване на кръвоносните съдове. Тъй като съдовите заболявания често водят до инсулт, тинктурата е оръжие за защита срещу тежки усложнения. И ако  сте имали проблеми, то това средство ще възстанови организма след удара, който сте получи.

Борови шишарки в народната медицина

През юни младите пъпки на бора и смърча се събират от лечители. От тях се приготвят отвари и инфузии за лечение на авитаминоза, парадонтоза, анемия, нервно изтощение. Природните дарове помагат бързо на човек да се изправи от леглото след тежко заболяване или операция.

Зелените смолисти иглички дори се съхраняват и употребяват с мед в лечението на хроничен бронхит, туберкулоза, заболявания на храносмилателния тракт.

Има отделна рецепта на основата на боров мед – лекарството се справя не по-лошо, от който и да е  съвременен антибиотик. С него бързо лекувате болести на дихателните пътища и стомаха.

Полезен състав

Младите плодове на бора и елата имат много витамини. Те са полезни за сърдечно-съдовата система. В шишарките се съдържат каротеноиди и етерични масла, които имат изразен аромат и участват в много лечения.

По време на узряването на плодовете се натрупват органични съединения – танини. Когато те попадат в организма, при удар предотвратяват необратимото унищожаване на мозъчните клетки, характерни за инсулта. Най-високата концентрация на танини е в зелените борови шишарки. Танините, както се оказва, може дори да възстановят повредените неврони.

Ефектът от прилагането

Тинктурата със спирт или водка е доказано ефективна при пречистването на съдовете и при възстановяването на пациента след инсулт. Моля, имайте предвид, че този инструмент е само допълнение към медикаментите, изписани от невролога. В същото време тя улеснява състоянието на пациента и възстановя функцията на тялото. А именно:

 • нормализира мозъчното кръвообращение;
 • елиминира липсата на кислород на мозъчните клетки;
 • предотвратява загубата на нервна тъкан;
 • помага за възстановяване на изгубени говорни и двигателни функции;
 • разрежда кръвта;
 • тонизира капилярните стени и по-специално съдовете на главния мозък.

Правила за събиране на шишарки

За тинктурата се берат зелените плодове на бор или смърч. Дръвчетата трябва да растат на екологично чист място, да бъдат здрави, без никакви признаци на увреждане от насекоми, гъбички, плесени. Дървото е добре да бъде на средна възраст.

Началото и средата на юни е най-доброто време за събиране на качествена суровина.

Получаване на тинктура от борови шишарки

Трябват ви 5 млади шишарки и 250 мл спирт или качествена водка. Изплакнете с течаща вода шишарките.

Поставете ги в стъклена бутилка или буркан и излейте алкохола. Затворете и оставете продължение на 2 седмици в един ъгъл, където е не само тъмно, но и хладно. Топлината и пряката слънчева светлина са вредни за тинктурите.

Ежедневно разклащайте средството. Преди лечение прецедете.

Как да приемате:

 • За предотвратяване на сърдечен удар, т.е., почистване на съдовете – чаена лъжичка след закуска.
 • За лечение на самото заболяване – 3 пъти на ден или по една малка лъжичка, след всяко хранене.
 • Продължителност на курса – до шест месеца, без значение дали това е лечение или профилактика.

Лечение на инсулт

Ранният инсулт, който поразява хората все по-често в ранна възраст, не е рядкост. Лекарите тревожно констатират всяка година, че заболяването се среща и при по-младите. Ето защо е важно да приемате тинктурата от борови шишарки като защитна мярка.

Що се отнася до лечението, трябва да разберете, че народният лек е безсилен пред острата фаза на инсулт и да го пиете в този момент е не само безсмислено, но и опасно за живота – нуждаете се от лекарска помощ.

Вижте още: Древна рецепта лекува всякакви проблеми със сърцето

Ако сте в период на рехабилитация, разбира се, това средство играе важна роля по пътя към възстановяването.

Противопоказания

Винаги трябва да се имат предвид противопоказанията. Не приемайте това лекарство в случай на:

 • бъбречни заболявания;
 • бременност и кърмене;
 • хепатит;
 • алергични реакции към съставките на тинктурата;
 • алкохолизъм.