НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Петунията ви може да цъфти пищно и красиво! Ето как!

Петунията ви може да цъфти пищно и красиво! Ето как!

0
Петунията ви може да цъфти пищно и красиво! Ето как!

За да ви радва петунията с пищни и красиви цветове, е необходимо да се грижите правилно за нея.

Петунията е нежно едногодишно растение от семейство картофови, което обича топлината и светлината. Произхожда от тропичните области на Южна Америка и Бразилия, откъдето получава и названието си (от бразилската дума за тютюн (petun) поради удивителната прилика между тези две растения).

Петунията има разклонено стъбло и красиви цветове наподобяващи фунийки. Цъфти от месец май до късна есен, вирее добре на слънчеви места и изисква редовно поливане. Размножава се през месеците февруари и март чрез семена.

Разнообразието от цветове, багри и форми съчетани с обилен и продължителен цъфтеж я нарежда сред най-популярните градински растения. Поради това тя се използва с успех за украса на бордюри, цветни алеи, висящи кошници и саксии. Днес петуниите цъфтят с почти всички цветове на дъгата, а за засаждане се използват хибридни сортове от първо поколение. Най-забележителните им качества са тяхната компактност, обилен цъфтеж и устойчивост на външни въздействия.

За да се радвате дълго на тези растения е необходимо да изберете открити слънчеви места с глинести или песъчливи почви, въпреки че за това растение е подходяща всяка плодородна почва. Те не обичат ветровити места и изискват температурата около тях да е над 5-10°. Необходимо е да се поливат всеки ден, а ако се отглеждат в съдове, трябва и да се подхранват редовно с комбиниран тор за цветя 2 пъти в месеца.

Не забравяйте своевременно да пречупвате и да премахвате най-горните прораснали издънки. Ако растението не се коригира и не се оформя правилно, то няма да образува храст, ще се развие на дължина, а това ще развали външния му вид.

Започнете да пречупвате върховете на петунията, когато растението “израсте на стъбло” (тоест, започне бързо да расте нагоре). Отбройте от началото на стъблото 3-5 листа и отчупете с пръстите горния израстък над тях – точка на израстване на петунията. Сега цъфтежът на храста малко ще се забави, но ще започне бърз растеж на странични издънки. В резултат на това петунията ще даде повече големи пъпки. Месец по-късно, върховете трябва отново да се отчупят.

Начинаещите цветари просто ще трябва да научат как се прави пречупването на петунията. Нищо сложно няма в това, но има няколко важни точки.

Не трябва за се забавя пречупването, по-добре е да се направи по-рано отколкото да се закъснее.

Не отчупвайте твърде много, оставете 5-6 листа и премахнете израстъка над тях. Извършвайте тази процедура няколко пъти месечно.

Поставете отделения израстък в буркан с вода и изчакайте той да даде неголеми корени. Сега можете да го използвате като разсад за нови петунии. Преди засаждане на растението в контейнер с почва отрежете от него всички листа, оставяйки само няколко най-отгоре.

Вижте ощеМоята орхидея – моята гордост! Ето как я присаждам!

Полезен съвет

Внимателно наблюдавайте цъфтящите храсти петуния. Премахвайте всички прецъфтели и изсъхнали цветове. Това ще насърчи образуването на нови пъпки. Освен това, изсъхналите цветове и листа влошават външния вид на декоративния храст, особено при мъхестите петунии и видовете с големи цветове.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си!