НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Долните листа на доматите трябва периодично да се премахват

Долните листа на доматите трябва периодично да се премахват

0
Долните листа на доматите трябва периодично да се премахват

Листата на доматите са пълноценен орган на това толкова разпространено у нас растение, точно като корените или стъблата. Те отговарят за храненето и дишането на този зеленчук. Затова на пръв поглед идеята за премахването им изглежда донякъде неприемлива – защо да осакатяваме растението? Но ние сме убедени и ще ви покажем, че понякога това е просто необходимо.

Много градинари са чували, че долните листа на доматите трябва да се режат. Защо се прави това?

Причините за премахване на долните листа са няколко.

На първо място, този метод позволява да се подобри циркулацията на въздуха и да се улесни достъпа му до първите плодове.

На второ място, поради постоянното проветряване, на повърхността на почвата не се задържа влага. Именно излишната влага често е причина за развитието на гъбични заболявания при доматите, а долните листа са първите, които ще бъдат атакувани от тези вредители. Най-опасните болести за доматите са – фитофтора (мана по доматите) и кафяви петна – възникват именно поради високата влажност.

На трето място, подрязването на долните листа предотвратява прекаленото им сгъстяване. След него плодовете по-добре се осветяват от слънцето, благодарение на което по-бързо узряват и стават по-вкусни.

Премахването на долните листа трябва да се извърши тогава, когато започнат да растат първите плодове. По-ранно подрязване на листата не се препоръчва, защото в етапа на цъфтеж и завързване, плодната китка получава необходимите хранителни вещества от листата. След това плодовете започват да ги синтезират самостоятелно. Късат се листата до първата плодоносеща китка. При възрастни растения обикновено до 30 см от стъблото под първата плодна китка се оголва.

Вижте ощеКак сами да си отгледате корен на джинджифил? Изобщо не е сложно!

Резитбата е най-добре да се извършва в слънчеви сутрини, за да може доматите бързо да подсушат и да затворят местата на срязване. Не е необходимо да се отстраняват всички листа наведнъж. Препоръчително е да се направи това постепенно, като се премахват по две листа наведнъж.