НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Притчата за пчелата и мухата: за тези, които обвиняват другите

Притчата за пчелата и мухата: за тези, които обвиняват другите

0
Притчата за пчелата и мухата за тези, които обвиняват другите
Притчата за пчелата и мухата за тези, които обвиняват другите

Тази притча за пчелата и мухата ще помогне на всички, които по навик обвиняват другите.

Човек избира сам това, върху което да се съсредоточи.

Ние често срещаме в живота си хора, които обичат да говорят за това колко всичко е  лошо, колко лоши хора има наоколо и как страдаме заради тях.

Също така, има умни хора, които, напротив, виждат наоколо само добро, и внасят в  живота си и в живота на тези около себе си само радост и позивитивизъм.

Притчата за пчелата и мухата за тези, които обвиняват другите

За разликата във възприемането на реалността точно и кратко говори притчата, която искаме да ви разкажем точно сега:

Дошли при стареца Паисий Светигорски няколко човека и казали: “Ето този свещеник взима много пари, също така пуши много цигари и ходи в кафенето, и трето е аморален …” – и предоставили доказателства.

Старецът им отговарил:

– От опит научих, че в този живот хората са разделени в две категории. Трета не съществува. Всеки човек трябва да бъде или от едната категория, или от другата.

Първата категория хора е като мухата. Мухата винаги седи върху всичко мръсно. Например, ако в градината има много ароматни цветя, а в ъгъла на градината има мръсотия, тя ще прелети през цялата красивата градина и няма да кацне върху нито едно цвете. Тя не спира, докато не стигне до мръсотията, и едва след това ще се снижи, ще кацне върху нея и ще започне да се рови в нея.

Ако тя можеше да говори и вие я хванете и попитате дали знаете къде са розите в градината, тя би ви заявила, че не знае какво е това. Рози в света няма – би отговорила тя.

По същия начин и в живота има хора, които приличат на мухите. Тази категория е от хора, които са се научили да мислят негативно за всичко и навсякъде намират мръсотия и игнорират всичко, което е красиво.

Другата категория хора са като пчелите. Особеността на пчелите е да намират и кацат върху нещо красиво и сладко.

Притчата за пчелата и мухата за тези, които обвиняват другите

Да кажем, например, че в една мръсна стая, някой е поставил в ъгъла  ваза с цветя. Ако една пчела лети в стаята, тя ще прелети през всичко мръсно и няма да кацне дотогава, докато не открие поне едно цвете.

И ако хванете тази пчела и я попитате къде има боклук или помия, тя ще ви каже, че нищо не е забелязала, затова ето там има хортензии, а там – рози, и още по-далеч – теменужки, има – мед,  има – захар… тя ще се окаже ценител на всичко, което е красиво…

Всеки човек е или в категорията на мухата, или в категорията на пчелите и сам решава върху какво да се съсредоточи.

Вижте още: Три сигурни признака, че връзката ви няма да успее

И старецът завършил:

– Когато хората идват при мен и започнат да обвиняват другите, аз им давам този пример и им предлам да изберат от коя категория искат да бъдат. Изборът е ясен… Желая ви щастие, хора!

P.S. Не забравяйте, че само чрез промяна на ума ние заедно променяме света!