НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Къща от пластмасови бутилки: Невероятно, но факт!

Къща от пластмасови бутилки: Невероятно, но факт!

0
Къща от пластмасови бутилки: Невероятно, но факт!
Къща от пластмасови бутилки: Невероятно, но факт!

Може да ви изглежда странно, но пластмасовите бутилки се оказват чудесни за построяването на къщи.

Роберт Безу се премества от Канада до Панама, в провинция Бокас дел Торо, за да оглави програма по утилизация през 2012 година. Той събира повече от един милион бутилки за половин година. Съществуващото единственото депо в провинцията просто не можело да поеме целия боклук. Вместо да ги изхвърля, Робърт Безу изобретил нов начин да използва пластмасовите бутилки, без да причинява вреда на околната среда.

Той половин година събирал пластмасови бутилки. Само погледнете това, което е направил с тях!

Робърт погледнал отпадъците по нов начин. Той използвал бутилките за изграждане на цяло село.

Проектът му се наричал Plastic Bottle Village (“Село от пластмасови бутилки”). Пластмасовите бутилки използвал като изолационен материал във вътрешността на бетонната стена, като по този начин намалил отпадъците и разходите. Тези къщи били устойчиви на земетресения и не било необходимо да се инсталират климатици (винаги били прохладни) – още един плюс за околната среда.

Как тази програма можело да помогне за утилизацията на Панама? Да предположим, че човек е роден след 1978 г. и живее 80 години – тогава в живота му той използва, според статистиката, най-малко 14 400 пластмасови бутилки. Да се изгради къща на два етажа са необходими 14 хиляди бутилки. По този начин, изграждането на една от тези къщи ще бъде в състояние ефективно да неутрализира негативните ефекти от изхвърлянето на човешките отпадъци в околната среда.

Вижте още: Цветът на очите разкрива характера

Работата по проекта започнала през 2015 г. и продължила да се развива в три етапа. Селото заема площ от 33 хектара с достъп до океана. В същото време в селото нямало само жилищни сгради. Безу планирал да създаде читалище, пешеходни пътеки и център за йога.

Тази програма помогнала не само на околната среда, но и на местните жители. В замяна на пластмасовите бутилки Безу давал на хората ориз и боб.

С течение на времето, в селото били построени около 120 къщи. Може би това е една малка стъпка, но това е от голямо значение.