Въпреки че много хора не знаят за ползите от оризовата вода, тя е изключително здравословна напитка, пълна с хранителни вещества. Вие ще бъдете приятно изненадани от ползите й при прием на само една чаша на ден. Тя може да осигури допълнителна енергия, да облекчи запек и да предотврати някои видове рак. Тази стара азиатска рецепта съществува отдавна и е много лесна и евтина за приготвяне.

Какво представлява оризовата вода и как да я направите?

Оризовата вода е достатъчно разбираема. Тя може да бъде получена чрез смесването на вода и сухи зърна ориз преди готвене или чрез отделяне на нишестето от зърнената култура след кипване.

Нишестето, което се освобождава при процеса на кипене, съдържа полезни аминокиселини и минерали. Най-добре просто изпийте една чаша. Ако искате да направите по-голямо количество, го сложете в хладилника и го съхранявайте от 2 до 3 дни.

Ползи за красотата от оризовата вода

Оризът е източник на много видове витамини и минерали, особено витамини от група В. Тези витамини са необходими за здравата функция на клетките на кожата.

Отделеното нишесте от ориза при кипене представлява концентриран източник на този витамин. Много жени го използват като тоник и мият с него лицето и косата си. Жените от Китай и Индия поддържат дългата си черна коса чрез измиването й с оризова вода. Много азиатски жени не получават сиви коси, докато не навършат 90-годишна възраст.

Тя е страхотна за тялото

Оризовата вода е отличен източник на въглехидрати. Тя може да осигури значителна енергия след консумация. Да не говорим за факта, че има голямо количество фибри, което спомага за редовния стомах и предпазва от запек. Също така тя предотвратява рак поради антиоксидантните си свойства и предотвратява увреждане на кожата от слънцето.

Поради факта, че не съдържа холестерол и е с ниско съдържание на натрий, консумацията на оризова вода няма отрицателно въздействие върху теглото и сърцето. Тя дори може да помогне в борбата със затлъстяването. Също така е подходяща за хора с високо кръвно налягане и хипертония.

Оризовата вода е чудесна за деца. Майките могат да сипват оризова вода във ваната на детето си за лечение на кожни обриви. Тя помага за намаляване на високата температура, лекува диария и други стомашно-чревни проблеми. Достатъчно е безопасна за децата.

Вижте още: Диабет може да се излекува ефективно с плодове от хвойна и лимон

Най-добре е да използвате кафяв ориз

Както знаете, кафявият ориз е по-полезен от белия. За да получите най-доброто от водата на ориза, трябва да използвате само кафяв ориз. Кафявият ориз съдържа по-голяма част хранителни вещества. Почти 90% от групата на витамин В се отделя при обработката на белия ориз.

Другите хранителни вещества като магнезий, фосфор и фибри също значително намаляват. Някои производители на ориз може да „засилват“ продукта, но хранителните вещества все пак си остават по-малко.

Заключение

Има наистина безкрайни причини, поради които пиенето на само една чаша оризова вода на ден, може да подобри здравето ви. Тя е много по-рентабилна, отколкото купуването на добавки или харченето на много пари за търговски козметични продукти. Тя е естествен продукт и може да се консумира в големи количества, без да причини повишаване на теглото или вредни странични ефекти. Така че следващия път, когато решите да приготвите вкусен кафяв ориз, запазете водата! Тя е твърде полезна, за да я изхвърляте.