Разказите за преживявания, близки до смъртта са често срещано явление. Уговорката е, че човек може да съобщи очевидното, че смъртта не е настъпила. Лекарите и изследователите са съгласни, че един човек умира в някакъв момент и докладите могат да бъдат проверени и сравнени с други хора с подобни преживявания. Ярката светлина се вижда от около осем на сто от тези, които се връщат от състоянието си близко до смъртта.

Медицинската наука определя светлината като поток от фосфени от епифизната жлеза. Делириумът и объркването могат да бъдат предизвикани от заблуди поради промени в лекарствата или поради метаболитни изменения. Понякога необичайното осъзнаване може да възникне от спомени от миналото, които да станат ясни, като че ли са настъпили в рамките на един час.

По-трудно е да се обясни разказа за оттеглянето на душата от тялото, влизането й в друго измерение, гледането на тялото отгоре и други свръхестествени послания.

Проучване, проведено от изследователя Сам Парнией, събира данни за хора, съживени след спиране на сърдечната дейност, които разкриват чувството при 63 пациенти, точно преди те да „умрат“. Изследването е проведено в продължение на 12-месечен период в болница Саутхемптън. Въпреки, че само малка част от тези хора си спомнят неизбежната смърт, те описват своето състояние като леки скокове от планината и издигане над други места, като са били изключително спокойни.

Пациентите, които са си спомнили най-много от преживяването си, са имали най-високи нива на кислород в мозъка. Изследователите обясняват прилива от преживяването извън тялото с липсата на кислород. Вместо това, оксигенацията може да означава по-добра способност за прехвърляне на тези преживявания в паметта.

Двама пациенти в по-скорошно проучване, обхващащо 15 европейски и американски болници, разказват за странните преживявания извън тялото, при които подробно се описва спешната реанимация.

Но как да се докаже достоверността на отчетите, а не само последния знак за умиращия мозък? Едно просто решение било разработено с помощта на дъски, висящи от тавана в цялата болница. Изглежда разумно в някакъв момент в последните си секунди пациентът извън тялото да се опита да прочете фигурките от дъската. Дъските са прост и гениален метод за записване на убедителни доказателства за тези неземни комуникации.

За много хора, смъртта е странно и страшно явление, което се случва в бъдеще. Хората стават все по-наясно със смъртта в ранна възраст, но само до пълна зрялост те разбират самото преживяване. Възрастните хора сравняват момента на смъртта с усещане за недействителност, което те изпитват – сякаш се опитват да си спомнят събития от детството.

Културните материали като филми на ужасите и други традиционни истории, оживяват настоящия ужас, но с цел. Тези страшни истории са истински начин за хората да се справят с ужаса от неизбежната смърт, с въздишка на облекчение, че ужасното нещо се случва с въображаем човек.

Въпроси за смъртта като, ако можех да си кажа довиждане? Поисках ли прошка от тези, които съм обидил? Тези въпроси са причинени от културно влияние. Учените са съгласни, че смъртта е физически процес и подобно на раждането, има стъпки към неизбежния край.

Вижте още: Все още нямате котка? Определено трябва да прочетете това!

Смъртта за слабите и възрастните хора може да започне няколко седмици преди самата смърт. Човек чувства необходимостта да яде и да пие по-малко, когато наближава неговия час. Това може да се дължи на метаболитни промени, забавяне функцията на перисталтиката. Сънливост, ниска телесна температура и липсата на интерес от предишни дейности. Регулирането на телесната температура става нестабилно, човек може да има висока температура, а след това да има усещането за остър студ.

Ръцете и краката стават сини и се появяват петна, кръвообращението се забавя, бъбреците не функционират. Зрението се влошава, понякога умиращият човек халюцинира. Зрителните халюцинации са много често срещани, когато смъртта наближава.

И накрая, човек изпада в дълбока кома или сън и могат да се чуят силни хрипове. Това е последният знак за предстоящото пътуване.