Почистването на фурната вече няма да бъде продължително и досадно!

Във всеки дом има уреди, които се замърсяват и доста често са неудобни за почистване. В резултат на това, мръсотията се натрупва и уредите започват да изглеждат застарели. Подобна ситуация често се случва с фурната без значение каква точно е тя: газова или електрическа.

Вътре в нея се натрупва основно изгоряла мазнина, която е трудна за почистване, особено ако е минало известно време. За да я почистите, трябва да  прибегнете до различни методи и средства, които днес ще разгледаме по-подробно.

Средства от магазините

Най-лесният начин да почистите изгорялата мазнина или саждите във фурната е като се снабдите с подходящите средства от магазина. Достатъчно е да се съсредоточите върху препоръките от производителя, да прочетете внимателно инструкциите и да използвате продукта. Въпреки това, този прост подход не винаги гарантира 100% резултат.

Какво да правите, ако миещите и почистващи препарати от магазина не се справят с този проблем? Разбира се, ще трябва да се възползвате от рецептите за домашни съставки и методи.

Домашни средства

Има много начини и варианти за съставки, с които да почистите старите мазнини във фурната.

1) Трябва да разтворите в гореща вода препарат за миене на съдове или обикновен сапун, а след това да поставите всичко във фурната. Със същата смес третирайте и стените на фурната. След това, трябва да затворите вратата и да  включите уреда на около 110 градуса. Необходимо е да изчакате около половин час всичко да се разтвори. След това трябва да изключите уреда и да отворите вратата. Повърхността трябва да бъде леко изстинала, след което е необходимо с влажна кърпа интензивно да изтриете замърсените повърхности.

2) За премахването на мазнината може да допринесат содата за хляб и топлата вода. Необходимо е да нанесете сместа за 15 минути върху мястото на замърсяване, а след това да измиете.

3) Оцетът също може да помогне. Нанесете го върху студената повърхност и оставете за кратък период от време. Леко замърсените повърхности се почистват с влажна кърпа, за останалите ще е неоходима четка.

4) В чаша вода изсипете оцетна киселина в съотношение 1:1. След това с помощта на кърпа приложете получения разтвор по стените на уреда. Поръсете със сода за хляб замърсените повърхности. Поради отделянето на водород, се получава качествено почистване дори и на най-старите мазнини. Остава само да се измиете повърхността с топла сапунена вода.

5) Литър вода се налива в топлоустойчив стъклен съд, след това се изсипва една супена лъжица оцет. Сместа се оставя във фурната за 30 минути при 150 градуса. След като се охлади малко, можете да започнете с избърсването с влажна кърпа.

6) Дори солта може да се използва за почистване на фурни. За тази цел е необходимо да я изсипите върху повърхността и да нагреете фурната до висока температура. Когато солта стане кафява, я отстранете и повърхността ще се почисти.

7) Подходящ за почистване е и бакпулверът (подобно на содата за хляб). Поръсете го върху замърсената повърхност и навлажнете с малко вода. По-добре е да използвате пулверизатор. След известно време мазнините ще се съберат на купчинки, които лесно могат да бъдат отстранени с влажна кърпа.

Вижте още: Всяка домакиня, когато е в кухнята, трябва да знае това!

8) С помощта на ренде настържете не много сапун директно върху замърсената повърхност. Трябва да добавите сода за хляб, разредена в топла вода, и оцет. Получената смес разбъркайте старателно. Изчакайте няколко часа, след което с кърпа и топла вода отстранете наслояванията.

В заключение, следва да се отбележи, че горните рецепти и препоръки са само част от всички съществуващи. За всеки случай съставът и действията могат да бъдат модифицирани. Основното нещо е да постигнете чистота на фурната си, за да е приятна за окото, а храната, приготвена в нея-  вкусна.

При извършване на всички операции, се препоръчва да използвате гумени ръкавици за защита на ръцете от вредните въздействия на веществата.