НАЧАЛО ЗДРАВЕ Тази билка изхвърля всички токсини, а расте навсякъде около нас!

Тази билка изхвърля всички токсини, а расте навсякъде около нас!

0
Тази билка изхвърля всички токсини, а расте навсякъде около нас!
Тази билка изхвърля всички токсини, а расте навсякъде около нас!

Копривата е билка, която цял живот пренебрегваме, което не е изненадващо, тъй като не ни е никак приятно, когато ни ужили. Но, от друга страна, тази билка не е за избягване, защото притежава лечебни свойства, които са ни много необходими.

Всички части от копривата – корен, стъбло и листа имат лечебни свойства и нашите предци са знаели за това. Дори и прочутият художник Албрехт Дюрер на една от своите картини нарисувал ангел с коприва в ръце.

Младите листа от копривата на вкус приличат на спанака. Но съдържат пет пъти повече калций и шест пъти повече витамин С от спанака.

Семената й имат аромат на ядки. Цветовете също се ядат и са много ароматни.

Копривата интензивно и ефективно почиства кръвта, за разлика от други билки, като същевременно подобрява нейното качество поради високата концентрация на желязо, което съдържа.

Освен това, копривата стимулира работата на червата и с това освобождава токсините през дебелото черво.

Тъй като има свойства, с които едновременно почиства кръвта и стимулира работата на червата, копривата представлява уникална билка за прочистване на организма, а да не споменаваме и другите й лечебни свойства.

Листата коприва съдържат голямо количество хлорофил, който има почти подобна структура като хемоглобина в кръвта ни, което означава, че освен почистването на кръвта, тази билка може много да я обогати. Освен хлорофила листата от коприва са богати на минерали: желязо, фосфор, силиций, калций, магнезий…

Рецепти:

Лъжичка сухи листа от коприва залейте с 250 мл вряла вода, оставете да престои 10 минути, прецедете и пийте три пъти дневно.

Вижте още: Премахване на мазоли по стъпалата в домашни условия! Ефикасно!

Този чай е отличен за детоксикация на организма, като същевременно ще ви отърве и от екземи, главоболие, проблеми с пикочните пътища, стомаха, анемията… Можете да пиете и при вирусни и бактериални инфекции.

Измийте добре две шепи корени от коприва, пресни листа и стъбло и ги залейте с 5 литра вода и оставете през нощта. На следващия ден загрейте сместа до кипване, прелейте в леген и потопете краката си.

Би било добре да оставите краката си в легена, колкото се може в по-гореща вана поне за 20 минути, но внимавайте да не се изгорите.

Две пълни шепи коприва залейте с половин литър вряла вода, оставете да престои 5 минути, прецедете и добавете ябълков или винен оцет. С тази настойка масажирайте кожата на главата половин час преди миене на косата.