Вкъщи редовно се запушват тръбите и водопроводчикът често посещава дома ви? Възможно е в мивката да са попаднали храни, които трябва да бъдат изхвърлени задължително в кошчето.

Разбира се, мивката ще поеме всичко, но това няма да продължи вечно. За да не навредим на ВиК, на околната среда и на собствения си бюджет, уверете се, че в мивката не са попаднали храни от този списък.

1. Яйчени черупки
Ако попаднат в мивката, острите, твърди ръбове на черупката закачат други неща, идващи от измиването, което ще доведе до запушване.

2. Лекарства
Таблетките са разтворими и привидно безвредни за тръбите. Но тези химикали ще се върнат в питейната вода и ще се разпространят в почвата. Винаги ги изхвърляйте на специалните за това места.

3. Брашно
Когато брашното се смеси с вода, то набъбва. В тръбите се образува тесто и запушването е гарантирано.

4. Етикетите от плодове
Те трябва да се изхвърлят само в кошчето. Върху залепващата страна се захващат малки остатъци от храна, което е гаранция за запушването.

5. Утайка от кафе
Утайката от кафе също може да ви спретне неприятна изненада. Изхвърлете я в коша за боклук, за да не се налага да се обаждате на водопроводчик.

6. Мазнина
Мазнините не се разтварят във вода и се наслояват върху тръбните стени, слой по слой. Резултатът е запушени тръби.

7. Ориз
Мнозина вярват, че нищо лошо няма да се случи, ако изхвърлят няколко зрънца ориз в канала. Но оризът набъбва и запушва тръбите.

8 Боя
Лепкава боя – истинско бедствие за тръбите! Не само това, тя запушва канала, а нейните химически изпарения са заплаха за вашето здраве.

9. Тестени изделия
При контакт с вода набъбват до образуването на бучки и изплуват на повърхността.

Вижте още: Поставка за ножове – ето как да си я направите сами!

10. Масло
То задръства тръбата, като създава бариера за преминаване на водата.

Запушените тръби са неприятен проблем, така че е по-добре да се следи за тяхната чистота. Споделете тази информация с приятелите си!