Ментата има силен аромат и вкус и много хора смятат, че е освежаваща и приятна. Освен това, тя има охлаждащи свойства и следователно се използва в много козметични продукти, включително вода за уста, мехлеми, паста за зъби и др.

Ментата често се използва в кулинарния свят. Но и не само там. Тя е невероятна, когато става въпрос за ползи за здравето.

Прочетете, за да разберете най-добрите ползи за здравето, които може да ви предложи тази билка.

Подобрява храносмилането

Ментата може лесно да ви помогне да се справите с диспепсията. Тази билка е пълна с антиоксиданти и фитонутриенти, които успокояват стомаха. Освен това, ментовият аромат активира слюнчените жлези и улеснява процесите на смилане при производството на храносмилателни ензими.

Нейните ензими отпускат коремните мускули и предотвратяват спазми.

Според Медицинския център от Университета с Мериленд , ментолът нормализира хранителните разстройства.

Подгответе чаша ментов чай и го пийте след всяко хранене, за да подобрите работата на храносмилателния си тракт.

Лекува главоболие и гадене

Мигрената и главоболието могат лесно да бъдат избегнати чрез редовна консумация на мента. Можете да стрийте няколко листа мента върху челото или носа си, за да излекувате главоболието.

Спрете хълцането

Хълцането се появява, когато нашите бели дробове и стомаха имат допълнителен въздух, така че водата с мента може да го спре.

Подобрява процеса на кърмене

Проблеми с кърменето, като болка и дискомфорт в гърдите, могат да бъдат лекувани с мента или ментов чай. Много изследвания са потвърдили чудотворните ползи от ментата, така че опитайте.

Подобрява паметта

Както се вижда от много научни изследвания, ментата работи добре чрез ароматерапията и може да стимулира мисленето и запомнянето.

Помага при респираторни проблеми и кашлица

Ментата може значително да улесни процеса на дишане и да излекува всеки тип настинка или кашлица.

Стимулира процеса на отслабване

Тъй като ментата може да произвежда храносмилателни ензими, тя допринася за загубата на тегло. Не забравяйте да я включите в диетата си и да превърнете мазнините в запас от енергия.

Подобрява имунната система

Много от полезните вещества, намиращи се в листата от мента, като фосфор, калций, витамини С, D, Е, и малко количество от комплекс от витамин В, стимулират имунната система и правят организма устойчив на инфекции и настинки.

Бори рака

Едно изследване потвърждава благоприятния й ефект при пациенти с рак, особено ако ракът е на дебелото черво, черния дроб, кожата и белите дробове. Тъй като са пълни с фитохимикали, листата от мента спират притока на кръв, което е и причината туморите да растат.

Облекчава астмата

Листата мента се препоръчват за лечение на много заболявания на дихателните пътища, включително астма. Ментата е богата на розмаринова киселина, която предлага силни антиоксидантни свойства и това предотвратява образуването на левкотриени, които причиняват алергии.

Подобрява настроението

Листата мента също могат да намалят стреса и тревожността, тъй като помагат на тялото да отделя повече серотонин.

Подобрява здравето на устната кухина

Листата мента, както вече бе споменато, са богати на противовъзпалителни и антибактериални съединения. В резултат на това, те могат да предотвратят проникването на всички бактерии в тялото, особено през устата.

Вижте още: Облекчете хемороидите с помощта на картофи и зехтин

Как да отгледате мента?

Ментата е много лесно да се отглежда у дома. Тя има характерна коренова система. Уверете се, че сте осигурили достатъчно големи саксии, тъй като листата й са склонни да заемат много място, веднага след като започнат да растат.

Можете да използвате семена от мента или просто да засадите вече съществуващи листа. Вторият вариант е много по-добър и по-бърз. За да направите това, вземете съд, която е с ширина от 12 до 16 инча, почва и мента.

Уверете се, че растението ще получава достатъчно слънчева светлина и го поливайте, така че никога почвата му да не бъде суха.

Използване на мента

Можете да използвате ментата за различни цели: в готвенето, като козметичен продукт или като напитка. Вие избирате.